Четвъртък, 16 Май 2024

Парите за асфалтиране от 8 млн. лв. в Русе служебното правителство е спряло, Общината не знае причините

Парите за асфалтиране от 8 млн. лв. в Русе служебното правителство е спряло, Общината не знае причините
Публикация   12:28     06 Окт, 2022 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     578

Зам. кметът днес търси среща с регионалния министър Шишков

   Зам. кметът по комунални дейности Димитър Недев днес е в София и ще търси среща с министъра на регионалното развитие Шишков във връзка с отпадането на община Русе от списъка на общините за финансиране на проекти с местно значение.    Това съобщи днес на нарочен брифинг зам. кметът по строителството Магдалина Илиева. Тя даде и хронология на действията на Община Русе по отпускане на исканите близо 8 млн. лева като част от предвидените средства за общински обекти от МРРБ.

   Община Русе е подала исканите от нея документи през последните няколко месеца във връзка с финансиране от МРРБ. Комуникацията с министерството е била поета от Националното сдружение на общините в РБ.

  След публикувания последно списък на общините с одобрени проекти е направено от Община Русе възражение.

   Първото искане е отправено на 3 ноември 2021 г. до МРРБ във връзка с цялостно възстановяване на уличната мрежа след дейностите по ВиК проекта..

  През януари от министерството отговарят, че могат да отделят средства едва след приключване на проекта. През април Общи Русе отново отправя искане освен до МРРБ и до икономическото министерство за финасиране на 20 от 50-те улици, които имат нужда от цялостно преасфалтиране.

  На 29 юли излиза списък на МРРБ след заседание на МС, в който община Русе е одобрена за финансиране на асфалтиране на улици след ремонтните дейности по ВиК проекта в размер на 7 958 986 лева за ремонт на част от уличната мрежа. Списъкът е бил качен на сайта на МРРБ, но не е бил публикуван в Държавен вестник.

  След идване на власт на служебното правителство този списък е преразгледан. Следва ново искане от сдружението на общините от 12 август декларативен списък на улиците, които се нуждаят от преасфалтиране и финансиране. В искането се казва да бъдат посочени улиците, които за които има строително разрешение и общината има готовност да сключи договор с регионалното министерство.

  Исканата информация е изпратена своевременно, но на 28 септември в публикувания от министерството списък Русе го няма. Това решение влезе в сила след публикуване в ДВ на 4 октомври. Общината отново пише възражение на същия ден до регионалния министър.

    Ние няма да се откажем от искането си за пълно финансиране за асфалтиране от 22 млн. лева без Средна Кула и Долапите, каза в заключение Илиева.

  



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha