ГЕРБ иска евроатлантически кабинет. Предлага посредници, които да го осигурят

ГЕРБ иска евроатлантически кабинет. Предлага посредници, които да го осигурят
Публикация   16:09     04 Окт, 2022 /     akcent.bg   /     239

   ГЕРБ предлага правителство с "Продължаваме промяната" и "Демократична България", което да управлява в подкрепа на Украйна и за въвеждане на еврото в България. Партията не изключва присъединяването на други партии към управлението.

Начинът да се постигне такава коалиция е разговорите да се водят под ръководството на преговорни екипи с лидери, външни на политическите сили.

  Това стана ясно от думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, казани на пресконференция във вторник на обяд.

   Тя беше съпроводена с противоречиви оценки на потенциалните политически партньори, с готовност на Борисов да се оттегли, но и да не се оттегли, а основното предложение - за създаване на преговорни екипи - промени на два пъти целите, които Борисов очаква от начинанието.

   Това е първата официална реакция на партията след изборите, проведени в неделя. Тя идва 36 часа след края на изборния ден.

   В неделя ГЕРБ стана първа политическа сила, но за да сформира правителство ѝ е нужна подкрепата на поне две парламентарни групи. "Демократична България" (ДБ) и "Продължаваме промяната" (ПП) отхвърлиха възможността за коалиране с ГЕРБ още в първите часове след края на изборния ден.

                С кого не иска да се коалира ГЕРБ

   В хода на пресконференцията Борисов първо отхвърли, а после прие възможността за коалиция с някои от политическите сили.

   "Вариант, в който ГЕРБ, заедно с ДПС или с Янев [или с] "Възраждане" (...) да управлява, не виждам. Само че не виждам и друг вариант за управление", каза Борисов в началото на речта си.

   Трите партии, които той на този етап отхвърли като партньори, имат различна роля в двете основни за България теми - корупцията и отношението към войната на Русия в Украйна.

   ДПС има последователна проевропейска и пронатовска политика, но е свързана с корупцията чрез Делян Пеевски, който е санкциониран по глобалния закон "Магнитски". "Български възход" не е свързвана с корупционни практики, но лидерът ѝ Стефан Янев има проруски прочит на войната. "Възраждане" е против членството на България в НАТО и ЕС.

                    С кого иска да се коалира ГЕРБ

   В края на пресконференцията Борисов уточни, че евентуалните преговорни екипи биха поканили за разговори не само ПП и ДБ, както изглеждаше в началото на речта му, но и всяка от политическите сили, включително и "Възраждане", за която Борисов каза, че има общи теми с ГЕРБ в лицето на екологията и здравеопазването. На въпрос за "Български възход" той каза: "Не зачерквам никого. За Стефан Янев не сте ме чули да кажа лоша дума. Уважаваме се, по различни теми, разбира се".

Борисов прогнозира, че ако сега ПП и ДБ му откажат коалиция, то после ГЕРБ ще откаже такава на тях, когато дойде редът на ПП да предложи свое правителство. "И ето, идват нови избори. А войната е тук", каза Борисов. "Ако тласнем държавата към нови избори, това е идеално за Путин", добави той.

           Преговорни екипи в представата на Борисов

   Лидерът на ГЕРБ предложи начело на преговорните екипи да застанат "хора с безспорна репутация", сред които спомена бившия президент Росен Плевнелиев и бившия външен министър Соломон Паси.

   Двамата са известни с подкрепата си за Украйна, а Паси активно настоява за предоставяне на оръжие на нападнатата страна от самото начало на инвазията. По време на пресконференцията във вторник Борисов също се обяви за предоставяне на оръжие на Украйна.

            В името на какво иска да управлява ГЕРБ

   Борисов на няколко пъти посочи, че бъдещото правителство трябва да отстоява евроатлантическата същност на България, да помага на Украйна и да бъде "анти-Путин". Той говори на фона на украинското знаме, поставено до българското и европейското.

   Според него бъдещото управление трябва да се обедини и около въвеждането на еврото ("това е второто нещо, което им предлагам").

   Борисов изчисли, че 67% от избирателите са "за" продължаването на евроатлантическата ориентация, а после добави още 10% в лицето на избирателите на БСП, като се аргументира така: "За Вигенин не мога да кажа, че не е европейски човек".

   "Ние искаме по темите за Европа да знаем с кого сме, нищо друго не искаме", каза Борисов.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha