Събота, 9 Декември 2023

Доц. Парашкевов: Богатият ми опит и знания ще са в полза на РЗИ- Русе и на русенци

Доц. Парашкевов: Богатият ми опит и знания ще са в полза на РЗИ- Русе и на русенци
Публикация   09:09     02 Окт, 2022 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     847

Разбирам медийният интерес към пикантериите, но мога да разкажа за последната ми среща с Антон Петров в Кербала часове преди да държа на ръце мъртвото му тяло, споделя лекарят с богат военен и административен опит

   Доц. Парашкевов, от понеделник вeче официално сте директор на РЗИ- Русе, след проведен конкурс. По стар български обичай- няма угодия- ако назначението е без конкурс, нагласена работата, ако е конкурс с един участник, значи бил за него, ако е, както в случая, с трима кандидати, пак не е добре...

  Как решихте да участвате в този конкурс?

    Въз основа на опита и на знанията, които съм натрупал- като клиницист, като директор на болница също се обогати опитът ми....

 Като директор на болницата се предполага, че сте успели да се запознаете поне с част от проблемите на РЗИ- Русе?

 Да, само че бях от другата страна на "барикадата".

   Коя беше най- силната част от Вашето представяне на конкурса?

 Искам само да отбележа, че са товя място се явихме трима души, двама от които специалисти от РЗИ. Така че конкурс имаше и той беше според мен на високо професионално ниво.

   Още в самото начало на подготовката си направих анализ на досегашната работа в РЗИ, обстановката, срещнах се с бившата вече директорка, която ми позволи да се запозная с моментната ситуация в инспекцията.

  Не е новост, че най-големият проблем за РЗИ- Русе от години вече е, че служителите в институцията работят на 4 различни места в града, което не е добре и за обслужването гражданите. Да не говорим, че има места, в които условията на труд са изключително неприятни, направо ужасни.

   Бившата военна болница е предадена на здравното министерство за РЗИ- Русе. Но функциите му до момента се свеждат предимно да я охранява. Отпускани са средства по 300 000, по 600 000 лева, но недостатъчно, а сградата непрестанно се амортизира вече повече от 10 години.

 Необходими са средства за дооборудването, тъй като част от работата на РЗИ са лабораторни изследвания, за които е необходима специфична апаратура.

  До каква степен смятате, че Вашата позиция ще успее това да се случи?

Този въпрос е известен както на комисията, така и на Министерството. Аз ще работя активно за неговото решаване. Това касае и персонала, и гражданите, а и държавата, която харчи пари.

   Срещнали сте се вече с екипа специалисти, а и преди това е публична тайна, че заплатите в РЗИ не са привлекателни, да не кажем ниски... Така ли е?

  Факт е, че една немалка част от хората, които работят в инпекцията, са в пенсионна и над пенсионна възраст. Затова има обективни и субективни причини.Заплащането тук е по-ниско от клиничните звена, съществува диспропорция.

  РЗИ е част от здравната система и не бива да се дели. Ако ние успеем и подобрим условията на работа, ще е сериозна крачка и нещо положително за привличане дори на млади хора. Все пак РЗИ е имиджова институция, структура на изпълнителната власт. Недопустимо е да бъде в бараки.

 Към Вас са и ТЕЛК-овете. Знае се, че и там проблемите не са малко. Няма ли да се предприеме нещо кардинално, защото и сега нещо се прави, но изглежда твърде хаотично?

Да, като се прави на парче, така става. Надявам се след приемане на Стратегия за здравното развитие на държавата нещата да тръгнат в правилната посока. Там са посочени 6 приоритета, като вече е ясно, че акцентът ще бъде поставен върху профилактиката.

  Имате богата, би казал дори впечатляваща биография, но там се прокрадна и една пикантерия за някои медии, които си допълваха текстовете именно с нея. Става въпрос за една кола, едни неплатени мита за нея в ... Пакистан, където бяхте след УМБАЛ Канев. Може ли да осветлите този момент и да стане ясно какво точно се е случило, за да се спре с елементарния прочит на биографията Ви?

  Това не е в темата на този разговор, но ще кажа така- отговорните органи са направили проверка и са изнесли своето становище. В момента съм в Русе, няма повдигнато досъдебно производство... Целта на тази публикация не беше толкова насочена към злепоставяне на мен... Но вече е в миналото- само да отбележа, че никой за нищо не ме пита, нито когато го написаха преди 3 години, нито когато всичко приключи...

Всъщност има ли значение за новата Ви работа, че сте роден в Щръклево, а и от доста време работите в Русе?

Аз не съм си променял регистрацията вече 20 години, така документално не съм напускал Русе.

  Русе е граничен град, нещата около нас не се развиват като че ли много добре, имам предвид военния конфликт. Сигурно опитът Ви и работата в екстремни условия би бил полезен?

Така е, работил съм повече зад граница като лекар на взвод в Кербала до медицински съветник на командващия в Хърватска, за Босна и Херцеговина. Отделно бях изпратен от правителстото в Хаити след земетресението близо два месеца и половина...

Казахте Кербала, по време на трагедията с българските войници бяхте ли там?

Не искам да се връщам  към него момент... беше в края на 2003 година. Да, бях там. Просто един ден от живота си го зная по минути. ...

... Русенецът Антон Петров съм го оперирал в Русе, когато работих във Военна болница. Вечерта преди атентата си говорих с това момче, което наистина беше много скромно...Говорихме си малко преди полунощ за Русе... а на другия ден към 12 и нещо го държа мъртъв в ръцете си с разбита глава.

Значи ако човек се позаинтересува от Вас, може да научи много по-интересни и сериозни неща, отколкото за някаква жълтинка.

Ако има наистина интелигентни хора, би трябвало и ще ги сравнят....

Дано не се налага, но дисертацията ми е на тема mas call - акция с масово пострадали поради екстремни ситуации. Имам зад гърба си богат опит за справяне с кризи. Пак ще повторя, дано не се налага, но Русе има две промишлени зони, две индустриални зони, в които е възможно да се случи нещо непредвидено и нежелано. А трябва да сме подготвени и затова.

- Добре, но каква е връзката с подобна ситуация на институцията РЗИ?

    Директорът на РЗИ участва в мобилизационния план на Русе, трябва да познава опасностите, това, че сме земетръсна зона. Едно е, тези неща да ги научиш, друго е, да ги приложиш на практика. Работата ми зад граница като военен лекар през тези 4 години и половина ми дава увереност, че мога да се справя реално с подобни проблеми. 

 

Доц. д-р Александър Парашкевов е роден на 2 февруари 1962 г. в с. Щръклево. Средното си образование завършва в СОУ „Христо Ботев“- Русе. Завършва медицина в МУ-Варна през 1989 г., след което през 1995 г. придобива специалност Хирургия.

Началото на лекарската си кариера доц. Парашкевов започва във Военна болница – Русе, като работи там до самото й затваряне през 2001 г. Междувременно придобива и специалност пластична хирургия.

През 2010 г. завършва Здравен мениджмънт за ръководители на лечебни заведения. През 2012 г. и 2015 г. защитава и придобива съответно образователно-научна степен „доктор на медицинските науки“ и „доцент“ към ВМА.

От 2018 до 2019 г. е изп. директор на УМБАЛ "Канев"- Русе.

  Доц. Парашкевов е и постоянен лектор в Русенски университет по медицина на бедствените ситуации.

Трудовият му стаж включва началник отделение за мисии и учения в чужбина във ВМОБР – ВМА, началник на Военномедицинския отряд за бързо реагиране във ВМА, зам. началник на ВМА. От 2017г. до момента е доцент в Тренировъчен център на Военномедицинския отряд за бързо реагиране (ВМОРБ) към ВМА.

С участието си във военни мисии в Афганистан и Ирак доц. Парашкевов преминава през всички възможни позиции на военен лекар, включително медицински съветник на

Тагове : РЗИ , Парашкевов ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha