Петък, 8 Декември 2023

Газът поевтинява с близо 34% от 1 октомври

Газът поевтинява с близо 34% от 1 октомври
Публикация   20:45     01 Окт, 2022 /     akcent.bg   /     352

Ключов фактор за понижението със 120 лв. на цената са започналите от днес доставки по газовия интерконектор

   Цената на газа за октомври поевтинява с почти 34% спрямо тази за септември, стана ясно в събота след закрито заседание на регулатора - Комисията за енергийно и водно регулиране. Цената за десетия месец на годината е 233,36 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.  

   За септември утвърдената от регулатора цена беше 353,21 лв./MWh, което означава, че цената на природния газ за октомври е по-ниска с близо 34%.   

   КЕВР е определила цената след извършен анализ на внесените днес (1 октомври) от „Булгаргаз“ ЕАД данни и документи, в които са посочени цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс. Регулаторът е установил, че заявените прогнозни количества природен газ за вътрешния пазар са осигурени от три различни източника за доставка.

   За първи път Комисията включи в ценовия микс цялото количество природен газ по дългосрочния договор с Азербайджан, на цените, залегнали в договора, което от днес се доставя по стартиралия интерконектор „България - Гърция“ - IGB. Тези количества покриват около една трета от потреблението на страната и имат определящо значение за намаляването цената на синьото гориво за октомври.  

Тагове : газ , КЕВР ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha