Вторник, 14 Май 2024

Кметът Милков на форум на Капитал в Русе: Летището край Русе може да заработи, защото има търговски интерес.

  Кметът  Милков  на форум на Капитал в Русе: Летището край Русе може да заработи, защото има търговски интерес.
Публикация   18:50     29 Септ, 2022 /     akcent.bg   /     725

   За бизнеса и за гражданите Русе е като златно птиче, затворено в кафез. Причината е, че всичко, което имаме, не ни свързва, а ни заключва. Надявам се, че скоро няма да имаме граница с Румъния, ще са изградени нов мост и магистрала до Велико Търново, а река Дунав ще е без плитчини, които да спират корабоплаването. Ако това е налице, всичко останало ще го свършат хората, каза изпълнителният директор на Българо-румънската търговско промишлена палата Елеонора Иванова, която участва в Русе на среща с бизнеса, организирана от вестник "Капитал".

   Една от темите на форума бе потенциалът за развитие на бизнес край Дунав, както и трансграничните и транспортни връзки в областта.

   Кметът на Русе Пенчо Милков заяви, че Русе ще бъде следващият град звезда в България. 

    По думите му крайдунавският град е бил недооценяван от държавната власт десетки години. 

    "Кризите ни осветяват като с прожектор и много проблеми излязоха наяве", каза Милков. 

   По думите му един от тях е трафикът на тежкотоварни камиони в района на "Дунав мост", непостроената магистрала "Русе-Велико Търново", която вече е обект от национално значение, удълбочаването на река Дунав, за да бъде тя плавателна целогодишно.

   Милков обясни, че общината е направила решителни крачки за справяне с проблема с трафика на камиони, но и държавата трябва да помогне. Той каза, че сега тежкотоварните превозни средства се разпределят в други области на страната. Ще бъде изграден и буферен паркинг край Русе. По думите му част от таксите, които камионите плащат за преминаване през страната ни и граничния пункт, трябва да остават в община Русе, която е пряко засегната. 

   Милков  каза още, че летището край Русе може да заработи, защото има търговски интерес.

   Във форума участва и кметът на Свищов Генчо Генчев, който заяви, че дисбалансът между Северна и Южна България е голям. По думите му най-големият удар при кризи понасят общините, а те са и основен двигател за развитие на бизнеса. Според него общините, държавата и бизнесът трябва да се обединят, за да се справят с проблемите.

   По думите на Елеонора Иванова правителствата често забравят, че река Дунав преминава покрай България. Според нея за привличането на туристите от круизните кораби е необходим продукт и преживяване. 

Кметът Пенчо Милков каза, че общината ще подкрепи всяка частна инициатива за изграждане на обществена сграда или за създаване на привлекателен туристически продукт.

Според Данаил Русев - мажоритарен собственик и управител на "Андрея шипинг и трейдинг", българските речни пристанища трябва също да се модернизират. По думите му в русенско пристанище има кранове на около 70 години. 

Елеонора Иванова посочи, че отношенията между България и Румъния от гледна точка на бизнеса се развиват много положително. За последните 16 години стокообменът между двете държави е нараснал седем пъти, като за миналата година е бил 6,5 млрд. евро.

Тагове : летище , форум ,


Коментари

  •     Теодора Георгиева  

    Браво господин Милков!

Коментирай

   captcha