Вторник, 14 Май 2024

Взривовете по "Северен поток" могат да отворят неочакван фронт на войната в Украйна

Публикация   07:05     29 Септ, 2022 /     akcent.bg   /     149

Ако се докажат подозренията, че зад тях стои Русия, европейската критична инфраструктура може да се окаже под заплаха

   Енергийната криза в Европа навлиза в много опасна фаза, пише европейското издание Politico. Ако подозренията, че Русия стои зад експлозиите по проекта "Северен поток", се потвърдят или дори ако само се засилят, Европа трябва да се готви за отварянето на нов фронт на войната в Украйна - този път на европейска територия.

   Междувременно и Русия предупреди, че може да спре транзита през Украйна в отговор на арбитражно дело за компенсации, което завежда украинската "Нафтогаз". При това положение доставките на руски газ към Централна и Западна Европа ще престанат съвсем и единственото трасе ще остане "Турски поток".

   В началото на седмицата три експлозии предизвикаха разрушения по три от тръбите на газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2" и изтичане на газ в морето. В Европа съмненията за умишлени действия се засилват и военноморските сили на Германия са в района, за да помогнат на разследването на своите колеги от Швеция и Дания, край чиито брегове е инцидентът. Ако експлозиите, за които шведските сеизмолози коментират, че са предизвикали трусове, еквивалентни на причинени от 100 килограма тротил, то европейската подводна инфраструктура - комуникационна и енергийна, може да се окаже руска цел.

Тагове : ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha