Поскъпването на долара вещае проблеми за световните икономики

Поскъпването на долара вещае проблеми за световните икономики
Публикация   06:35     19 Септ, 2022 /     akcent.bg   /     274

   Американският долар преживява виждано веднъж на поколение рали. За останалата част от света това е голям проблем, пише Wall Street Journal.

   Ролята на долара като основната валута, използвана в световната търговия и финанси, означава, че колебанията ѝ имат повсеместни последици. Силата на валутата се усеща в недостига на гориво и храна в Шри Ланка, в рекордната инфлация в Европа и в експлодиращия търговски дефицит на Япония.

   Ръстът заплашва да задълбочи забавянето на световния растеж и да увеличи свързаните с инфлацията главоболия за световните централни банки. Притеснително е, че опити на държавни ръководители в Китай, Япония и Европа да защитят валутите си до голяма степен се провалят на фона неумолимия ръст на долара.

   Миналата седмица доларът премина ключов праг спрямо китайския юан, като един долар купува над 7 юана за първи път от 2020 г. насам. Японски официални представители, които преди не предприеха нищо, след като йената изгуби една пета от стойността си тази година, започват да се притесняват публично, че пазарите стигат твърде далеч.

   Доларовият индекс, който измерва валутата спрямо кошница от най-големите му търговски партньори, нарасна с над 14% през 2022 г. и е напът да запише най-добрата си година от създаването на индекса през 1985 г. Еврото, японската йена и британският паунд спаднаха до десетилетно дъно спрямо зелената валута. Валутите на нововъзникващите икономики се сриват – египетският паунд е изгубил 18% от стойността си, унгарският форинт е надолу с 20%, а южноафриканският ранд се е понижил с 9,4%.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha