България пласира на международните пазари дълг за 2,25 млрд. евро

България пласира на международните пазари дълг за 2,25 млрд. евро
Публикация   07:46     17 Септ, 2022 /     akcent.bg   /     273

С емитираните еврооблигации общият размер на държавния дълг ще достигне 34,5 млрд. лева

  Министерството на финансите пласира на 15 септември на международните капиталови пазари облигации, деноминирани в евро, в два транша с общ размер от 2,25 млрд. евро. Първият е със срочност седем години, обем от 1,5 млрд. евро и лихвен купон 4,125%, а вторият е със срочност 12 години, обем от 750 млн. евро и лихвен купон 4,625%, съобщи финансовото ведомство.

   Емисията е част от Средносрочната глобална програма за емитиране на дълг на международните капиталови пазари, като до достигане на лимита на програмата остават 2,1 млрд. евро.

   Дълговата операция е в рамките на определения максимален размер от 10,3 млрд. лв. на новия дълг, който може да бъде поет през тази година, заложен в актуализирания държавен бюджет за 2022 година.

   До реализирането на емисията привлеченото дългово финансиране за тази година е в размер на 1,8 млрд. лева и е реализирано чрез пласиране на държавни ценни книжа (ДЦК) на вътрешния пазар в периода март-май тази година.

   Като се отчете обемът на емитираните еврооблигации, от Министерство на финансите пресмятат, че общият размер на държавния дълг ще достигне 34,5 млрд. лв. (съгласно националната методология), което представлява 22,9% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП) за тази година.

   Оттам уточниха, че до края на тази година не се планира друго излизане на външните капиталови пазари.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha