Неделя, 3 Декември 2023

Започна най-голямата интервенционална конференция в Северна България

Започна най-голямата интервенционална конференция в Северна България
Публикация   16:31     10 Септ, 2022 /     akcent.bg   /     445

   Започна медицинската конференция “Русенски интервенционални дни”. Акцент в научното събитие е интервенционалното лечение при комплексна коронарна патология, периферно-съдова болест, инсулт и други заболявания и животозастрашаващи състояния на сърдечно-съдовата система.

   Голяма част от участниците пристигнаха в гр. Русе още вчера. Доц. д-р Кирил Панайотов, акад. Христо Белоев и проф. Добрин Василев дадоха официален старт на форума. Събитието уважиха зам. кмета на Община Русе – Магдалина Илиева, Декана на ФОЗЗГ- проф. Никола Събев и ръководителите на катедрите към факултета.

   Организатори на събитието са Лечебни заведения „МЕДИКА“, Русенският университет „Ангел Кънчев“ и Българското дружество по интервенционална кардиология. Участие в научния форум взематнад 150 специалисти от 4 държави. Сред най-изявените от тях са Проф. д-р Хуан Луиз Гутиерез-Чико, ръководител на Централна военна болница на Федералната армия, Кобленц, Германия, който оцени изключително високо събитието и сподели, че се радва да бъде част от него. С лекции още се включват и проф. д-р ДжанлукаРигатели от болница „Ровиго” – Италия; проф. д-р Рарес Никифор от Центрове за върхови постижения ARES,  Букурещ. В събитието участие вземат и десетки светила на родната медицина, получили редица  международни признания. Специалистите представят опита на клиниките си, свързан с инвазивно лечение на съдови заболявания: исхемична, мозъчно-съдова и периферна болест,  болести на аортата и др.

   В хибридното събитие, освен лекции на живо и онлайн теоретични представяния, лекарите имат възможността да се включат дистанционно и едновременно в две от залите на СБАЛК „МЕДИКА КОР“. Там в рамките на първият лайф модул от програмата в реално време специалисти провеждат процедури за съдова диагностика на значимостта на стесненията и такава с вътресъдов ултразвук. В следващите сесии на живо участниците ще наблюдават случаи с интервенции на съдове на долен крайник и сънна артерия, както и такива с възстановяване на кръвотока на хронични коронарни оклузии и на третиране на калцирани артериални плаки с метода на ротаблация.

   С научни конференции като тази се повишава качеството на здравеопазването, тъй като лекарите имат възможност да обменят опит в най-новите постижения в своята област.

   С първото издание на “Русенски интервенционални дни” организаторите целят създаването на традиционна ежегодна среща, където заедно с колеги, от страната и чужбина, да се обсъждат новите методи за диагностика и инвазивно лечение на сърдечно-съдови заболявания.

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha