Индиец пренареди Топ 3 на най-богатите в света

Индиец пренареди Топ 3 на най-богатите в света
Публикация   05 Септ, 2022   /     akcent.bg   /     520

   Бизнесмен от Азия за първи път успя да пробие в топ 3 на индекса на Bloomberg за милиардери. Индиецът Гаутам Адани изпревари французина Бернар Арно и сега е третия по богатство човек в света. Пред него са само Илон Мъск и Джеф Безос.

   Сънародникът му Мукеш Амбани и Джак Ма от Китай така и не успяха да стигнат толкова напред.  До неотдавна малцина бяха чували за 60-годишният бизнесмен, който дори не е завършил колеж. Адани през последните години управлява разрастването на въглищната си компания и инвестира във всичко  - от центрове за данни през цимент и медии до алуминий. Групата му в момента притежава най-голямото частно пристанище и летищен оператор, дистрибутор на газ и компания за добив на въглища.

   Неговата мина „Кармайкъл“ в Австралия е критикувана от еколози. През ноември миналата година той обеща да инвестира 70 млрд. долара в зелена енергия, за да се превърне в най-големия производител на възобновяема енергия в света. Котировките на групата "Адани ентърпрайзис" (Adani Enterprises), в която милиардерът притежава 75 на сто, са скочили с над 2400 процента от март 2020 г. и са удвоили стойността си през последните шест месеца.

   Благодарение на огромния скок на акциите и на други компании от групата, сред които "Адани трансмишън" (Adani Transmission), "Адани пауър" (Adani Power), "Адани портс" (Adani Ports) и "Адани грийн енерджи" (Adani Green Energy), богатството на Адани е надвишило състоянието на неговия сънародник милиардер Мукеш Амбани.

   Адани е роден в град Ахмедабад, в западния щат Гуджарат, в семейство от средната класа, Адани изоставя ученето, за да работи за кратко в диамантената промишленост, след което създава своята компания за износ през 1988 г. През 1995 г. Адани вече е диверсифицирал дейността си и печели договора за изграждане и управление на търговското пристанище Мундра в Гуджарат, което след това става най-голямото в Индия. В същото време предприемачът се впуска в производство на топлинна енергия и въгледобив в Индия и в чужбина.

 

 
Тагове : индиец , богат ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha