Четвъртък, 22 Февруари 2024

Служебният кабинет подготвя Закон за еврото

 Служебният кабинет подготвя Закон за еврото
Публикация   09:35     05 Септ, 2022 /     akcent.bg   /     343

   Служебното правителство подготвя законопроект за приемане на еврото, който да внесе в следващото Народно събрание. Надеждите са той да бъде дискутиран и одобрен до началото на 2023 г., за да върви по план приемането на единната европейска валута, предвидено за 1 януари 2024 г. Това обяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, който с решение на правителството днес стана част от координационния съвет за влизане на България в еврозоната.Приемането на т. нар. „Закон за еврото“ е практика, която започна с влизането на прибалтийските страни във валутния съюз. Нормативната рамка урежда конвертирането на националната валута в евро по сметки, обменянето на национална валута в евро в кеш, както и сроковете, евентуални цени и максимален размер на въпросните действия.

   На практика законът ще обхване точките, изписани и в проекта на Плана за приемане на еврото.

   Припомняме, че Хърватия прие закона през май тази година, а от 1 януари 2023 г. става пълноправен член на еврозоната. Тя и България влязоха заедно във валутно-обменния механизъм ERM-2, но Загреб успя да извърши необходимите реформи по-бързо.

Перспективата за присъединяването на България към валутния съюз става още по-мъглива с прогнозата на финансовия министър Росица Велкова за влизането на страната в процедура на свръхдефицит, което би нарушило критериите за приемане в еврозоната.

   Трябва да се направят някои стъпки по отношение на фискалната политика, така че тя да бъде устойчива дългосрочно. Такива сигнали чувстваме в цял свят – общото послание на срещата в Джаксън Хоул миналата седмица бе за водене на рестриктивна парична политика, но рестриктивна фискална политика ще бъде нужна и за овладяване на инфлацията“, коментира темата Пеканов.

Той потвърди, че служебната власт запазва целевата дата 1 януари 2024 г. за влизане във валутния съюз.

Тагове : евро , Закон ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha