Вторник, 14 Май 2024

Щетите от решенията на служебния кабинет ще се усетят след 3 месеца

 Щетите от решенията на служебния кабинет ще се усетят след 3 месеца
Публикация   09:05     03 Септ, 2022 /     akcent.bg   /     278

Екс енергийният министър Александър Николов за връщането на "Газпром", цените на газа и бъдещето на енергетиката

   Решенията, които взима сега служебният кабинет, ще имат отражение след няколко месеца - точно в средата на зимата. Просто в енергетиката нещата се случват по-бавно и в дългосрочен план. По същата причина сега ситуацията е сравнително спокойна заради решенията, които взехме ние.

   Това казва в подкаста "Гласът на Капитал" бившият енергиен министър от кабинета "Петков" - Александър Николов.

   През последните седмици между него и новия служебен министър на енергетиката Росен Христов възникна задочен спор за това как се е управлявал секторът и дали е била осигурена сигурност на доставките на газ за зимата.

   Според Николов българската енергетика е била на колене и е трябвало да бъде изправена по време на война.

   По думите му, след като разбере, че на "Газпром" не може да се разчита, сегашното ръководството на Министерството на енергетиката ще опита търсенето на втечнен газ, но няма да успее да договори добри параметри.

   "Понеже няма вакуум в природата, някои от компаниите ще се справят по-добре", казва Николов за това, че "Булгаргаз" може да не успее да осигури достатъчно газ на конкурентни цени.

   По повод евентуалните компенсации на бизнеса за високата цена на газа бившият енергиен министър смята, че такива може да бъдат само с решение на правителството и няма нужда да се чака сформирането на Народното събрание. Той твърди дори, че проект за такива компенсации е бил оставен от неговото правителство.А дали Николов иска да участва в бъдещето управление на страната и под каква форма - чуйте разговора в аудиото тук и в най-удобната за вас аудиоплатформа:



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha