Природният газ поскъпва с още 19% през септември, реши регулаторът

Природният газ поскъпва с още 19% през септември, реши регулаторът
Публикация   18:14     01 Септ, 2022 /     akcent.bg   /     293

   Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за септември в размер на 353.21 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Така цената се повишава с близо 19% спрямо тази за август, която бе 297.89 лв./MWh. Комисията е определила цената след извършен анализ на внесеното днес от "Булгаргаз" окончателно предложение. Първоначално то беше за 315.61 лв./MWh.

   Установено е, че общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар от три  източника:
  • Количеството газ по четвъртото споразумение към договора за доставка на природен газ от компания от Азербайджан за периода от 1 юли 2022 г. до 30 септември 2022 г.
  • Количества природен газ, осигурени по сключен договор за доставка на втечнен природен газ /LNG/;
  • Количества от търг тип "аукцион" на платформата на "Газов хъб Балкан" ЕАД.
С осигурените количества природен газ се покриват ангажиментите на обществения доставчик към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти, както и по плана за нагнетяване  на хранилището в "Чирен".

   Утвърдената от комисията цена на природния газ е незначително по-ниска от предложената от "Булгаргаз" от 353.63 лв/мВтч. Регулаторът е установил, че в цената на природния газ са включени неправомерно разходи, които са извадени от общите разходи за цената на природния газ за септември 2022 г.

 

Тагове : газ , поскъпване ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha