Четвъртък, 16 Май 2024

Газът поевтиня с 18% на борсата в Нидерлания заради печалби и пълни хранилища

Газът поевтиня с 18% на борсата в Нидерлания заради печалби и пълни хранилища
Публикация   17:54     29 Авг, 2022 /     akcent.bg   /     279

   Борсовата цена на газа на сайта ICE Futures падна с почти 20% към момента според данните от търговията. Цената на септемврийските фючърси в хъба TTF в Нидерландия, който е определящ за ценообразуването на континента, към 12:30 падна с 18.7%, достигайки €275.8 за 1 MWh, или $2883.83 за хиляда кубически метра.

   Последният път, когато газът в Европа се търгуваше под $2900, беше преди по-малко от седмица, на 24 август. През следващите няколко дни цената на хиляда кубически метра газ в ICE рязко нарасна до 3521 долара.

   Днешният най-голям спад в рамките на деня от април насам се дължи на бързането на борсови играчи да приберат печалби след важна новина от Германия и при слаба активност, защото пазарите във Великобритания са затворени заради официален празник. Министърът на икономиката Роберт Хабек каза, че следващия месец хранилищата може да са пълни на 85% - по-бързо от планираното запълване на капацитета за съхранение.

Хранилищата в ЕС са пълни почти на 80%, колкото е целта за капацитет към 1 октомври.

© Reuters

Хранилищата в ЕС са пълни почти на 80%, колкото е целта за капацитет към 1 октомври.

   В петък, 26 август, цените на фючърсите за газа в Европа надхвърлиха 3500 долара за 1000 кубически метра. м, достигайки максимум от 7 март, когато цената на горивото постави исторически рекорд. На този ден цената на 1 хил. куб.м. м газ се изстреля до $3898 за хиляда кубически метра.

   "Все още получаваме много втечнен природен газ, газ по тръбите, хранилищата са пълни в много страни или близо до тях и търсенето намалява, тъй като изключително високите цени нямат смисъл", каза европейски търговец на газ, цитиран от "Ройтерс". Европейските газови хранилища са запълнени на 79.4% - на път да се постигне целта от 80% до 1 ноември.

   Колкото повече се доближаваме до пълното запълване на запасите от газ, толкова повече импулсът да се вдигат цените ще бъде охлаждан", казаха анализатори от EnergyScan на Engie.

     "Газпром" ще спре доставките на природен газ за Европа през "Северен поток 1" за три дни от 31 август до 2 септември за поддръжка, което предизвика загриженост, че те може да не се възобновят след това.

  "Кривата се тласка нагоре от някои търговци, които се надяват да няма потоци газ през "Северен поток 1" след поддръжката и хеджирането около тази хипотеза. Засега цената се тласка нагоре, въпреки че енергията на този процес се изчерпва", каза търговецът на газ.
  Хабек каза в понеделник, че очаква цените на газа да паднат скоро, тъй като Германия постига напредък по своите цели за съхранение и няма да трябва да плаща високите цени, които в момента са на пазара.

   Европейските цени на газа се повишиха това лято, тъй като и цените на електроенергията се вдигнаха по време на гореща вълна. Сушата, която доведе до спад на нивото на водата в реките, принуди европейските страни да произвеждат по-малко електроенергия от ВЕИ, докато търсенето на нея се увеличи поради увеличената работа на климатиците.

   Друга причина бе спирането и след това подновяването при още по-малки обеми на транспортирането на газ по "Северен поток 1".

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha