Финансова грамотност спрямо възрастта на детето

Финансова грамотност спрямо възрастта на детето
Публикация   06:52     09 Авг, 2022 /     akcent.bg   /     318

Как децата усвояват финансови термини според възрастта?

           

                   Възраст 3-6. Погледът им е навсякъде

   В тази възраст децата са като гъби, учат се лесно и попиват всякаква информация, макар и да не могат веднага да я разберат или обработят на момента. Идеално време, за да се въведат ключови финансови концепции, които те да ползват през целия си живот. Тук е момента да започнете да им обяснявате какво са парите, банкноти, монети, касичка, джобни пари, как се изкарват те, какво е спестяване, харчене, даряване. На тази възраст децата са предимно визуално-ориентирани. Стимулирайте ги като заедно изберете прозрачна касичка или буркан, където те да могат да започнат да събират първите си парички. Тъй като ще виждат как парите растат, те ще се вълнуват. Всеки път, когато добавяте пари, използвайте това като възможност да преброите какво са спестили. Помогнете им да си поставят спестовна цел нещо, за което биха искали да използват парите, когато съберат достъчно.

Дейностите, обучаващи как да пестите, и значението на търпението са важни в това ранно развитие.

Покажете, че понякога трябва да изчакат. Не забравяйте, че малките деца имат кратък период на внимание, така че е важно целите им да бъдат сравнително кратки.

                    Възраст 7-12. Погледът им е вперен във Вас

В тази преходна възраст децата наблюдават всичко, което правите, те попиват финансовите навиците на вас, техните родители. Тази възрастова група изгражда своите навици и ценности на база на това, което виждат да правите вие с парите всеки ден. Това, което децата ви виждат да правите, е много по-мощно от това, което чуват, че казвате. Разбира се, когато видят и чуят едно и също нещо, тогава посланието е най-силно. Затова е много важно да им обяснявате какво правите – какво е бюджет, от какво се състои вашият семеен бюджет. Как се разпределя той.

   За тази възрастова група е много важно да разберат разликата между желание и нужда. Разграничаването и осъзнаването на разликата между тях е водещо финансово умение, което ще съпътства децата ви до края на живота им. Тук може да затвърдите основните понятия като спестовна цел, спестяване, разход, харч, даряване. Въведете и термини като инвестиция, предприемачество, електрони пари, разплащане в кеш и по банков път.

   Навици, на вашите деца- това е възрастта, в която можете да затвърдите изграждането им. В последствие те ще определят начина, по който печелят пари, пестят ги и ги харчат. Научете ги да сравняват възможностите, които има пред тях и последствията от определени дейности. Например „ако купите това, няма да имате достатъчно пари за това“. Помага да се научат умения за планиране и спестяване, които да подготвят за успешно финансово бъдеще децата. Развиват и аналитични умения.

Това е добра възраст за въвеждането и тренирането на финансови навици с помощта на приложение за таблет или телефон. Един интерактивен начин, по който децата под формата на игра да могат да учат да управляват парите си.

Именно тук е добре да започне и опитът на децата ви в изкарването на пари и какво значи това. Обвържете някои домакински задачи с трупането на точки или на определени суми пари, които децата да могат да събират и да се възползват от тях. Разбира се, това е и моментът да изясните, че има домакински задачи, които не се заплащат. Всеки у дома има определени задължения. Направете ясни разграничения между двете и не заплащайте задачи, които носят удоволствие на децата, за да не загубят мотивация.

Домакински задачи

                 Възраст 13+. Погледът им е насочен към бъдещето

След тази възраст децата започват да се подготвят, за да излязат в света и да поемат по своя път. Разбира се, ние като родители, искаме да сме сигурни, че са оборудвани с онези житейски умения, които ще им донесат успех. Хубаво е на този етап тийнеджърите да са разработили свое разбиране за това как функционира финансовият свят. Те са готови да научат някои по-задълбочени концепции, които ще са им нужни като възрастни. Освен, че за тази възраст наличието на банкова сметка е задължително. Грижата за тази сметка- също. Проверката на салдо, използване и поддръжка на дебитната карта към нея, както и навременното погасяване на всякакви задължения е изцяло тяхна отговорност.

Ако в по-ранна възраст сте ги научили как се изкарват пари, на тази възраст, те ще бъдат много по-предпазливи как ги харчат. Ако сега започвате – това е идеалният момент да научите децата си, че парите идват отнякъде. Тази възраст е правилният момент да помогнете на децата си да си съставят личен бюджет, с който да разполагат и сами да управляват. Той може да е седмичен, месечен или комбинация от двете – по ваш избор и в зависимост от това как давате джобните на децата си. На тази възраст тийнейджърите е добре да имат спестовна сметка. Насърчавайте ги да спестяват пари за бъдещето, както и заедно да търсите начини за частично инвестиране на спестените пари, с цел тяхното увеличаване.

Оставянето на тийнейджърите да практикуват вземането на собствени финансови решения ги предпазва от това да се чувстват претоварени от тази отговорност, когато излязат от дома.

Сега  е и моментът да започнете да им обяснявате термини като заем за закупуване, ипотека и как действа кредитирането като цяло. Обяснението на потенциалните опасности от „живот на кредит”, както и плюсовете от възможността, които предоставя един кредит и какво е положителна кредитна история може да помогне на децата ви да управляват успешно финансите си в дългосрочен план и да им даде инструменти, с които да боравят умело в личен и професионален аспект.

Усвояването на финансови навици е едно от най-важните умения. Mожем да ги развием у нашите деца, за да им помогнем да станат успешни и отговорни възрастни. Със сигурност не е нужно всеки да разбира от инвестиции, но е важно всеки да има финансова култура. Тя започва да се изгражда в най-ранна детска възраст, заедно с всички други навици и е отговорност на нас, родителите.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha