Милиони са били източени с изгаряне на животни фантоми

 Милиони са били източени с изгаряне на животни фантоми
Публикация   03 Авг, 2022   /     akcent.bg   /     482

БАБХ е купувала ненужни количества ваксини

   Милиони са били източени от изгаряне на виртуални животни. Това каза в ефира на „Нова телевизия“ бившият зам.-министър на земеделието в кабинета на Кирил Петков Иван Христанов и цитира данни от негово разследване на работата на инсенераторите, с които БАБХ е имала договори.

   Той припомни, че за дейността санитарната агенция е имала бюджет от 60 млн. лв. За „Сега“ Христанов уточни, че точната щета засега не е ясна. „Това е сумата, изплатена за последните 5 години от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). За щетите трябва пълен одит, но се очертават между 30 и 50%“, смята той.

  Според доскорошния зам.-министър на земеделието ръководството на БАБХ, заедно с експерти са създали схема, с която да се източва държавният ресурс чрез частни фирми с инсенератори. Животни са изгаряни по няколко пъти, има и фалшификация в документите за горенето на животни, като част от тях са били или консумирани от стопаните им, или са заровени. Христанов е е подал сигнали, включително вчера, в деня на предаването на властта на служебния кабинет на Гълъб Донев и до ГДБОП.

   По думите му, проверени са пет области, а хипотезата е, че животните са заравяни в ями извън населените места и това представлява опасност. В страната има две зони с общо 6 инсенератора и работят над капацитета си. Христанов припомни, че са подавани сигнали до прокуратурата, но от там до момента има "по-скоро бездействие".

   Бившият зам.-министър посочи, че в схемата са замесени множество лица. Тя е създадена между облагодетелстваните и ръководни кадри на БАБХ, договорите с фирмите се подписват от директора, новите договори са подписани 2018 г. Той уточни, че се плащат 1150-1170 лв. на тон за изгаряне на животни и даде примери, че цяло стадо крави изведнъж започва да изчезва, включително и дистанционно и че животните са „угоявани“, като отчитани и крави по 700 кг, за да се плати по-висока цена. Само в едно стадо в Добрич имало цели 13 толкова тежки млекодайни говеда. Отчитани са и поредни номера на ушни марки на изгорени животни. Така излиза, че големи крави от по 700 кг решават внезапно да умрат заедно и в поредност. Освен това 20 000 са животните, закарани за изгаряне чак 30 дни след смъртта си, като през това време „са се търкаляли някъде по полето“. Христанов акцентира на липсата на контрол на инсенераторите. По думите му, изгарянето на животни се регулира от 11 нормативни документа.

   Доскорошният зам.-министър припомни, че проверка на АДФИ и журналистически разследвания са констатирали и други нарушения. „Инсенератор, който след 2108 г. е бил преместен от Перник на друго място, а след това почти година и половина областната ветеринарна дирекция и зоолекар отчитат, че съоръжението приема и изгаря животни там.

   Христанов спомена и за далавери с ваксини за животни. В докладите за тях се появило перо от 18 млн. лв. Той смята се, че парите се залагат, за да могат после да бъдат отклонени. По думите му въпросната сума е за труд, което дублира други средства предвидени за целта. През миналата година в БАБХ е установен голям излишък, в размер на милиони бройки, на ваксини за болестта „син език“. Купени са обаче още, а част от старите вече са с изтичащ срок на годност и има риск да не могат да бъдат използвани. От фирмата доставчик са отказали на земеделското министерство партидата да бъде върната, която е била на стойност 3 млн. лв.. По думите на Христанов, договорите за ваксините са били подписвани ръководителите на БАБХ преди проф. Даскалов да бъде назначен на поста на 31 декември 2021 г., но отказа да назове имената им.

Той изрази съмнения, че от БАБХ към държавни лаборатории са насочвани средства за дейности, които изобщо не са били извършвани.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha