ОИЦ-Русе пред медиите: Одобреното от ЕК споразумение за пратньорство и актуални процедури

ОИЦ-Русе пред медиите: Одобреното от ЕК споразумение за пратньорство и актуални процедури
Публикация   19:06     02 Авг, 2022 /     akcent.bg   /     408

Автотранспортната инфраструктура в Северна България става фокус през новия програмен период

   Европейските инвестиции в България ще се реализират в рамките на всичките 5 политически цели на Съюза: по-интелигентна, по-зелена, по-добре свързана, по-социална и приобщаваща Европа и по-близо до гражданите. Тези цели ще бъдат постигнати чрез 10 национални програми и 12 програми за териториално сътрудничество. Освен това България ще реализира и специалната цел на Механизма за справедлив преход, който  с 1,3 мрд. евро ще подкрепи най-засегнатите региони от трансформацията към екологичен преход, намаляване на енергийната зависимост, подобряване на достъпа до заетост и работни места.  Това е заложено в одобреното от ЕК Споразумение за партньорство (СП) , което дава зелена светлина и за одобряване на националните секторни програми, обясни експертът Габриела Стефанова.

   11 млрд. евро, които са договорени по СП, ще бъдат осигурени от  Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+), Кохезионния фонд (КФ),  Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури (ЕФМДРА) и Фонда за справедлив преход (ФСП). Кои фондове, какви приоритети ще финансират и какви резултати ще трябва да постигнат, размерът на финансирането  са основните акценти в презентацията.

   Инвестициите към бизнеса целят постигане на интелигентна икономика. Те ще стимулират предприемачеството в определени сектори, бързоразвиващи се фирми, внедряване на нови продукти и иновации, дигитализация и научно-развойна дейност. Друг приоритет е създаването и развитието на модерна и качества научна и иновационна система и внедряване на научните постижения в икономиката. Зеленият и нисковъглероден енергиен преход, мерките за енергийна и ресурсна ефективност, кръгова икономика и намаляване на отпадъците също ще бъдат финансирани от ЕФРР. В СП е заложена фокусирана подкрепа за намаляване на регионалните различия, чрез интегрирани териториални инвестиции. Чрез този подход ще се инвестира в регионални индустриални паркове, научно-изследователски екосистеми, транспортна свързаност и др. мерки, идентифицирани на местно ниво в синергия  със секторните мерки, определени на национално ниво.  

   Автотранспортната инфраструктура в Северна България става фокус през новия програмен период. КФ и ЕФРР ще финансират доизграждане на АМ „Хемус“ и Дунав мост 1- Русе – В. Търново – тунел под Шипка – Южна България, Дунав мост 2 – Видин – София – Южна България. Предвидени са интервенции по жп. трасето Русе – Каспичан. Интермодалният терминал в Русе е заложен по Плана за възстановяване и устойчивост. Ресурс ще бъде отделен за мерки, свързани с безопасността на пътищата.

България ще инвестира 2,6 млрд. евро от ЕСФ+ с цел подобряване на достъпа до заетост, повишаване на уменията, за да могат хората успешно да се адаптират в екологичния и цифров преход. Над 786 млн. евро ще гарантират равен достъп до качествено и приобщаващо образование и обучение. Акцент е младежката заетост, борбата с детската бедност. Важен приоритет е подобряване на здравеопазването, вкл. на мерки за профилактика и достъп до медицинска помощ.

   Модерно и устойчиво рибарство, развитие на аквакултурите, преработване и риба и аквакултури, опазване и възстановяване на водите и биоресурсите на Черно море, вкл. използване на научните  са приоритети, които в които  ЕФМДРА ще инвестира около 84,9 милиона евро.  

Тагове : ОИЦ , ЕК , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha