Бизнесменът Сашо Дончев обяви, че държавата отдавна му изглежда зле. Така отговори той на въпрос как вижда България днес. А по думите му дори по-вярно било твърдението, че България никога не му е изглеждала добре.

   Той обаче вярва, че "крачка по крачка, с всяко ходене на избори, политическият живот у нас ще се подобри". Допълни, че в изборите всяка година придобиват право да участват млади хора, които са родени "след оня период, наречен комунизъм, които не познават тоталитарната държава в истинския ѝ вид, които са получили образование на Запад, работили са там, живели са, имали са възможност да видят какво е това истинска демокрация, как функционира държавата в едно свободно общество и не на последно място - видели са как функционира самото свободно общество".

   Запитан дали някога българската политическа класа го е "натискала, Дончев отговори, че тя никога не е спирала да го прави. Той припомни случая с нахлуването на барети в офиса на "Овергаз", на която компания той е изпълнителен директор.

   Той коментира и обявяването на избора на шефа на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров за противоконституционен. "В една такава ситуация ние много добре трябва да помислим, ако ситуацията наистина е кризисна, както някои политици се опитват да я представят в момента, то тогава очевидно тази хипотеза, че КЕВР остава без председател, е дефект в създаването на КЕВР. Трябва да помислим как да функционира и какво да променим оттук нататък, така че КЕВР да може да работи и без председател", отбеляза Сашо Дончев.

   Той смята, че токът трябва да се продава на пазарни цени, както и всичко останало. "Всичко друго е изкривяване на пазара и е в полза на нашите и срещу всички останали", подчерта Дончев по отношение на факта, че КЕВР ограничи увеличението на цената на тока за бита до 3%.

   "КЕВР е политически инструмент. Ако този орган определя цените, и ако от тези цени зависи настроението на електората. Нали разбирате, че затова КЕВР дълго време беше наричан Държавна комисия, докато Европейската комисия не им обърна внимание, че не трябва да е държавно, а да имитира независимост", коментира Дончев.

  Настоя, че министър-председателят или министърът на енергетиката трябва да изискват от държавната компания "Булгаргаз" да осигури газ, а не да ходят "да просят" в Азърбайджан или САЩ, което не било тяхна работа.

   Според него ако ДАНС се е заела да изпълни това, което обществото очаква от нея при проверката в "Булгаргаз", със сигурност ще открие нередности при доставките на газ за България. "Говори се една глупост повече от година - че поради липса на капацитет не може да се достави цялото количество азерски газ. Това не е вярно", сигурен е Дончев. По думите му проблемът там бил съвършено друг. "Ако "Булгаргаз" реши да взима азерски газ, защото е по-евтин, той трябва да плаща санкции на "Газпром", обясни той.

   Сашо Дончев не мисли, че в България ще има газова криза. По думите му "мизерните количества", от които страната има нужда, ще бъдат осигурени. Според него най-лесният вариант това да се случи е да се обяви обществена поръчка от името на "Булгаргаз".