ГЕРБ-СДС внесе проекторешение за таван на цените на горивата от 2.70 лв на литър

ГЕРБ-СДС внесе проекторешение за таван на цените на горивата от 2.70 лв на литър
Публикация   14:01     13 Юли, 2022 /     akcent.bg   /     562

   Парламентарната група на ГЕРБ-СДС е внесла проекторешение за въвеждането на пределна цена от 2,70 лв. за литър на моторните горива - бензин, дизел и метан, която да важи за периода от 1 август 2022 г. до 31 декември 2022 г. Това заяви на брифинг председателят на парламентарната група Десислава Атанасова.

   В началото на седмицата лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че след разговор с депутата Делян Добрев (който е и бивш енергиен министър) е решил, че трябва да се внесе такова предложение и че според него всяка цена над тази е спекулативна.

   Пред журналисти Добрев коментира, че с това предложение се задължава Министерският съвет "да си свърши работата и да спре кражбата от горивата". Той твърди, че българският потребител надплаща 1 лев на литър от реалната цена на горивата, като в същото време руският петрол не е променил цената си.

  По думите му има няколко пазарни механизма за въвеждането на таван на цената и предложи мито за руски петрол. Той обаче отказа да отговори на въпрос дали за една такава мярка е необходимо разрешение от Европейския съюз.

   В началото на седмицата вицепремиерът в оставка Корнелия Нинова допусна, че през есента най-вероятно ще има таван на цените на горивата. По думите ѝ преди около месец БСП са предложили подобна мярка, но тогава опозицията в лицето на ГЕРБ е обявила това за социализъм. Лидерът на БСП обясни, че предложението за таван на цените не срещнало одобрение и сред коалиционните партньори. От "Продължаваме промяната" и "Демократична България" били против, докато "Има такъв народ" не изразили мнение по въпроса. Като аргумент двете партии посочили, че след падането на тавана на цените щяло да има скок, който няма да може да се удържи.

  От парламентарната трибуна депутатът от "Продължаваме промяната" Искрен Митев определи предложението на ГЕРБ като "неработещо" и "некадърно".


 


 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha