Вторник, 21 Май 2024

Областният управител Анатоли Станев представи предпосланика на Дания Н. Пр. Йес Брогорд Нилсен необходимостта от втори мост над Дунава

Областният управител Анатоли Станев представи предпосланика на Дания  Н. Пр. Йес Брогорд Нилсен необходимостта от втори мост над Дунава
Публикация   14:59     12 Юли, 2022 /     akcent.bg   /     261

   Възможностите за разширяване на икономическото сътрудничество и перспективите в културно отношение обсъдиха на среща областният управител на Русе Анатоли Станев и посланикът на Дания в България Н. Пр. Йес Брогорд Нилсен. Станев представи бизнес профила на региона и подчерта необходимостта от изграждането на втори мост над река Дунав при Русе. Посланикът бе категоричен, че подкрепя подобна инициатива. От датска страна са убедени в предимствата, които Русе и региона предоставят за развитие на бизнес и имат желание за увеличаване на инвестициите си тук. За тях от съществено значение е и добрата подготовка на кадрите училищата и Русенския университет.

   Сред темите на разговор бяха и въпроси от европейския дневен ред, като борбата с корупцията и преминаването към използване на енергия от възобновяеми източници. Не по-малко интересен акцент в разговорите бе и реализирането на проекти в сферата на туризма и екоиновациите. Областният управител представи пред Н. Пр. Йес Брогорд Нилсен разработено съвместно с администрацията мобилно приложение, в което са включени 19 културно-исторически обекта от Русе – Гюргево. Уеб-базираната платформа дава възможност да бъде стартиран велотур или произволно да бъде избран някой от нанесените обекти, като по този начин  потребителят може да се запознае с историята на даденото място. Освен снимки и текст на английски език, приложението има и аудио функция, която позволява на потребителите да не поглеждат екрана на мобилния си телефон, а да се отдадат изцяло на туристическата обиколка. Приложението бе разработено в рамките на европейски проект с над 30 партньора, като от Русе такъв бе и Агенция за развитие на човешките ресурси.

   Датският дипломат коментира и ситуацията с мигрантите от Украйна. Той оцени високо действията на Областната управа за разрешаването на проблемите с мигрантската криза на територията на региона през последните няколко месеца.

   Приоритет в двустранните отношения ще бъде даден и на провеждането на съвместни културни мероприятия. 

   В срещата участва и Паулине Волструп Сьондерлънд, която е политически и икономически стажант в Посолството.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha