Понеделник, 23 Декември 2024

Груба държавна намеса в хотелския бизнес

Публикация   07 Юни, 2012   /     akcent.bg   /     436

Агенцията по храните иска да ограничи продукт, предлаган от 60% от морските обекти

Точно на старта на летния туристически сезон агенцията по храните изненада с проект за ограничаване на пакетите all inclusive (всичко включено в цената) само до многозвездните хотели и обектите с големи ресторанти. Идеята бе спомената за първи път през миналото лято, но официалното й предложение дойде тази сряда.

Агенцията по храните смята, че това е начин да се защитят туристите, почиващи в българските курорти. Иначе основна дейност на органа е контрол по качеството на храната, затова е странно, че се фокусира върху регламенти в хотелиерския бизнес и брой места в ресторанти.

Очаквано от туристическия бранш определиха идеята като "грубо вмешателство в бизнеса". Сега на ход е икономическото министерство, което трябва да прецени дали да приеме ограниченията. Оттам вчера съобщиха, че предстои обсъждане на предложението.

Чиновническо сито

Вчера директорът на агенцията по храните Йордан Войнов съобщи пред медиите, че предлага да бъде въведено изискване пакети all inclusive да могат да продават хотели, които са с 4 и 5 звезди. По думите му при тризвездните бази може да се допусне изключение за онези от тях, които имат сравнително голяма ресторантска база. "Сега се натъкнахме на такива аномалии, че има 100 легла капацитет в един хотел, а мястотo за изхранване е за 30 човека, което е недопустимо", коментира Войнов пред БНР.

От институцията поясниха, че вече е изпратено предложение до икономическото министерство за промяна на наредбата за категоризация на туристическите обекти, което трябва да включва и ограничението. Така идеята е пакети all inclusive да могат да бъдат предлагани от хотели с 4 и 5 звезди, в чиито ресторанти има места, които като брой са 80% от легловата база в хотела. Същото съотношение ще се въведе и за хотелите 3 звезди, но там е заложеният процент е 60 на сто. Така например един четиризвезден хотел ще може да работи по тази система, ако при 100 легла има 80 места в ресторанта, а един тризвезден - 60.

"Предлаганите пакети трябва да отговарят на възможностите за приготвяне на храна", обясниха от агенцията в отговор на въпроси от "Капитал Daily". 

Силна съпротива

Туристическият сектор силно разкритикува идеите на агенцията по храните, като хотелиерите ги определиха като "грубо вмешателство в бизнеса", "административни своеволия" и др. "Със сигурност по-голяма глупост не бяхме чували скоро, това е грубо вмешателство в бизнеса", коментира председателят на съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова. От сдружението съобщиха още, че идеите дори "не звучат логично", тъй като пакетите all inclusive не са характерни за луксозния туризъм, а за базите от по-ниски категории. "На практика най-търсените пакети са именно за тризвездните хотели", коментира още Иванова.

От българската хотелиерска и ресторантьорска асоациация също обявиха, че са категорично против ограниченията. "Всички колеги смятат, че не е работа на чиновника да решава какво да предлага бизнесът", коментира председателят на организацията Благой Рагин.

Почти невъзможен контрол

Евентуалното приемане на ограничения в предлагането all inclusive вече повдигна въпроса в туристическия бранш доколко е възможно да се контролира изпълнението му. Причината е, че използваните в офертите определения като "закуска и нощувка" (bed and breakfast), "закуска, нощувка и вечеря" (half board), всичко включено в цената (all inclusive) и други подобни не са законово регламентирани, а са наложени в международната практика търговски наименования на такъв тип пакети.

Така според хотелиери дори и да се въведе забрана определени хотели да предлагат оферти all inclusive, то те винаги могат да бъдат кръстени по друг начин и на практика да представляват същото. "Например аз мога да си напиша в брошурите, че предлагам седем нощувки с по пет хранения на ден", коментира хотелиер от Черноморието, според когото "ще се приемат правила, които на практика няма как да проработят".

Ресорното министерство ще мисли

Промени в наредбата за категоризацията може да направи икономическото министерство, като вчера от ведомството отказаха да отговорят дали подкрепят предложенията на агенцията по храните. Оттам съобщиха единствено, че предстои приемането на закона за туризма, след което ще се отменят и изготвят наново всички свързани с него наредби. "Дотогава постъпилото предложение ще бъде обстойно разгледано и обсъдено", казаха от ведомството, допълвайки, че предстоят срещи със заинтересованите страни.

Евентуалното приемане на ограниченията ще засегне бизнеса предимно в морските курорти. Въпреки че няма официална статистика, данните на хотелиерите показват, че поне 50-60% от обектите по Черноморието работят на all inclusive, като в някои от тях се предлагат и други видове пакети. През последните години такива оферти започнаха да навлизат и в ски курортите, където обаче те включват и междинни хранения около пистите.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha