На 14 юли общото събрание на ВиК Русе ООД избира и.д. управител до провеждането на конкурс

   На 14 юли общото събрание на ВиК Русе ООД избира и.д. управител до провеждането на конкурс
Публикация   14:05     07 Юли, 2022 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     1696

Държавата предлага инж. Илиян Милев, съдружниците- Галя Влаева

 

  На 14 юли ще се проведе общо събрание на Водоснабдяване и канализация- Русе ООД, на което ще бъде гласуван временно изпълняващ длъжността управител след кончината на инж. Сава Савов. Назначението ще бъде до провеждане на конкурс.

   В писмото на МРРБ като предложение за поста е дадено името на инж. Илиян Лоренов Милев, проектант на ВиК проекти. Ден по-рано съдружниците във ВиК дружеството, общините в Русенска област без Русе, както и с подписка на служители на ВиК Русе, е предложено на принципала името на финансовия мениджър Галя Влаева.

 Предложението за инж. Милев от МРРБ е с по-голяма тежест, тъй като в дружествения договор държавата участва с 51 процента от капитала.По-късно от държавното ведомство са изпратили и CV на кандидата.

 А реално участието и е с водопроводите между отделните общини, а цялата ВиК инфраструктура в общините и пречиствателните съоръжения представляват по-висок дял от този, записан в устава.

  Затова и на проведеното в края на юни общо събрание на съдружниците, в което са участвали 6 общини /без Ценово и Ветово/, е бил повдигнат въпроса за преразглеждане на дружествения договор. В него общините притежават незначителен дял, а важни решения като този за избор на управител на ВиК става в София, без да се търси тяхното мнение, са коментарите по време на събранието.

  Освен това представителят на държавата за 4-ти пореден път е направил предложение ВиК Русе да се влее в ВиК холдинга, без това да е обосновано.

 Само четири ВиК дружества в страната не членуват в тази странна мегаструктура, тъй като те са в добро финансово състояние и с най-малко загуби на вода и именно по тази причина починалият управител инж. Сава Савов не е бил сменен до последно, твърдят експерти от дружеството.

   В момента ВиК изпълнява проект Воден цикъл за 136 млн лева, един от първите в страната готов и приет. До края на годината ще бъде завършено изграждането на канализационна и ВиК мрежа в кварталите Сред кула и Долапите, каквито жителите им повече от 10 години очакваха да се случи.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha