Четвъртък, 20 Юни 2024

Допълнителни 6 млн. лева получава лозаро-винарският сектор у нас по кризисна мярка от ЕК

Допълнителни 6 млн. лева получава лозаро-винарският сектор у нас по кризисна мярка от ЕК
Публикация   06 Юли, 2022   /     akcent.bg   /     778

   С допълнителни 6 млн. лева ще бъде подпомогнат лозаро-винарският сектор по извънредната помощ, определена от Европейската комисия за приспособяване на земеделските стопани, засегнати от икономическата криза след конфликта между Русия и Украйна. Това заяви заместник-министър Стефан Бурджев по време на среща с изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) Георги Тодоров, съобщават от Министерството на земеделието.  

   На срещата присъстваха още Дора Ненова, директор на дирекция "Държавни помощи и регулации" и Нина Филипова, главен секретар на ИАЛВ. Като представители на лозарите присъстваха Албена Симеонова, Ваня Барбалова, Атанас Василев и Калин Иванов, които изтъкнаха проблема, че цената на гроздето пада, а цената на всички суровини и материали, необходими за отглеждането и поддържането на лозовите насаждения, се повишава постоянно. 

   Аграрният заместник-министър припомни, че по кризисната мярка, която Европейската комисия определи за подпомагане на земеделския сектор, с бюджет от 500 000 000 евро, за България е предвидена помощ от 10,6 млн. евро, с възможност тази помощ да бъде увеличена с национални средства до 200 процента или общо 62 млн. лева.

   Бурджев посочи, че проектът на наредбата, която урежда условията за подпомагане, в момента е на етап на обществено обсъждане до 7 юли, а помощта трябва да бъде изплатена до 30 септември.

   Той уточни, че до момента на производители на винено грозде са изплатени 4 млн. лева по ковид помощта. Заместник-министърът уточни, че предстои сектор "Земеделие" да бъде подпомогнат с допълнителни средства във връзка с кризата в Украйна. По време на своята визита в Изпълнителна агенция по лозата и виното, Стефан Бурджев се запозна с условията на работа в Изпитвателна лаборатория, специализираната администрация и общата администрация.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още