Понеделник, 17 Юни 2024

Мехмед Дикме: В България идва зърно от Украйна с лошо качество

Мехмед Дикме: В България идва зърно от Украйна с лошо качество
Публикация   05 Юли, 2022   /     akcent.bg   /     694

   Голямата причина за намаляне на цената на хляба в момента основно е това, че жътвата на новата реколта започна и има драстичен спад на цените на пшеницата. Това коментира бившият земеделски министър Мехмед Дикме в ефира на Би Ти Ви. Той обаче поздрави и решението на правителството да намали ДДС за хляба и брашното и го определи за правилно.

   Според него не може да има промоции на хляба - това са маркетингови дейности на търговците, никой няма да продава на загуба.

   Дикме предупреди, че в момента в България влизат украинска пшеница, царевица и слънчоглед на ниски цени и с лошо качество, които стигат и до българските потребители. Причина за това е например, че докато у нас е забранено използването на някои защитни растителни препарати, те се употребяват в Украйна. Вносът не се контролирал нито от българското министерство, нито от Европа.

   "Затова България трябва да отвори пазара. Украинците продават безбожно евтино, защото имат нужда от свежи пари. Българските производители също, а при тази цена и добиви – сега излиза, че пшеницата се продава под себестойността си и парите няма да са достатъчни на производителите за следващата реколта", изчисли Дикме и изрази надежда, че помощите за земеделските стопани ще отидат там, където са най-нужни.

   Според него Министерството на земеделието трябва да коригира очакванията си за реколтата тази година - наистина тя ще е добра, но не чак толкова. Държавата очаква около 7 млн. тона, а според бившият земеделски министър тя ще е 5,5 - 6 млн. тона. При по-силни валежи е възможно да се влоши и качеството й. Но все пак тези количества ще са достатъчни за нуждите на страната, ще остане и за износ.

   Не трябва да се спира износът. Когато държавата взе решението да изкупува зърно, те създадоха хаос на пазара и изгониха търговците, критикува още Дикме.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha