Един глас не стигна за връщането в дневния ред на хартиените бюлетини

Един глас не стигна за връщането в дневния ред на хартиените бюлетини
Публикация   11:17     29 Юни, 2022 /     akcent.bg   /     353

   ?лагодарение на само един глас "въздържал се" в началото на днешното пленарно заседание беше отхвърлено предложението на "БСП за България" в програмата да бъде включен проектът на левицата за промени в Изборния кодекс (ИК) като втора точка, след бюджета. С него се предвижда възможност за гласуване и с хартиена бюлетина, предаде БТА.

   "За" бяха 115 депутати от ГЕРБ, ДПС и БСП. Сто и петнайсетте гласа против са на народни представители от "Продължаваме промяната", "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане". От системата за гласуване се вижда, че въздържалият се депутат е от "Продължаваме промяната", но един представител на БСП е гласувал "против".

   Не беше подложено на гласуване идентичното предложение на ГЕРБ-СДС за изменения в кодекса.

   Социалистите имат внесен през април и неразгледан досега проект, с който гласоподавателите да имат право да избират дали искат да дадат вот с машина или с хартиена бюлетина. Проектът на ГЕРБ е внесен през юни.

   "Току-що само с един глас хартиеното гласуване не влезе в дневния ред на парламента. Има шанс връщането на порочните практики при вота да бъде спряно, а всеки глас ще бъде ключов. Предстоят драматични последни дни на този парламент", написа в профила си във "Фейсбук" депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев.

   Първа точка е второто четене на актуализацията на държавния бюджет за тази година.

   В програмата е също второто четене на изменения в Наказателния кодекс, първо четене на Закона за съдебната власт, проект на решение за процедурни правила за избор на председател на Народното събрание, както и правила за приемане на процедурни правила за изслушване на кандидати и за избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още