Затварят руските консулства в София, Варна и Русе

 Затварят руските консулства в София, Варна и Русе
Публикация   08:03     29 Юни, 2022 /     akcent.bg   /     487

Причината е недостиг на персонал

   Заради липса на персонал временно затварят консулския отдел в София, генералното консулство във Варна, а за 1 месец и консулството в Русе. Това съобщава ТАСС, като се позовава на руското посолство в София. За консулствата в София и Варна не е посочен срок.

По-рано премиерът Кирил Петков обяви, че страната ни гони 70 руски дипломати.

   Петков каза, че тези дипломати са идентифицирани като хора, свързани с чужди служби и работили срещу интересите на България. „Голяма част от тях са работили директно за чужди служби. Дипломатическата роля е била повече прикритие”, каза Петков. Той допълни, че самолетът с тези дипломати ще отлети от страната ни още в неделя.

Изгонените дипломати и семействата им са повече от 200 души, предаде агенция ТАСС.

    В съобщението на МВнР стои още:

   Искането на България има две основания: първо, реципрочност, основана на чл. 11 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Персоналът на задграничните представителства следва да се поддържа в разумни и нормални рамки, предвид настоящото състояние на двустранните отношения. Второ, заради осъществяването от руски служители на дейност, определена от компетентните български власти като несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, чиято цел е развитието на приятелски отношения между държавите. Дейност, окачествявана от съответните институции като заплаха за националната сигурност, като основание обявяването им за нежелани.

   Във връчената на посланик Митрофанова вербална нота се заявява още очакването на българската страна Русия да закрие временно генералното си консулство в Русе, като България ще закрие временно Консулството си в Екатеринбург.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha