Нямаме икономическа криза в момента, твърди експерт

Нямаме икономическа криза в момента, твърди експерт
Публикация   07:36     28 Юни, 2022 /     akcent.bg   /     338

   Нямаме фискална криза, нямаме бюджетен проблем, ние не сме Гърция 2010 година. Нямам икономическа криза в момента, каквато имаше през 90-те години, каквато имаше през 2014 година, когато фалирлаха банки. Това заяви в ефира на Нова телевизия Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика.

   Голямата част от инфлацията е привнесена. Средното за еврозоната се дължи най-вече на това, че ние сме по-бедни, съответно по-голяма част от кошницата ни се състои от точно в тези стоки, които най-много поскъпнаха, някои храни, горива. Вероятно някои мерки биха могли да помогнат в малка степен, например по отношение на цените на горивата вероятно има инструменти да бъдат няколко стотинки по-евтини, но идеята, че може да се върнем към това, което беше 2020 или 2021 година, е абсурд, допълни Богданов.

   Пак казвам, мерките малко ще помогнат, но пак не може да избегнем от голямата тенденции. Вижте и съседни страни на Балканите, като Хърватия и Словения. Там има държавна намеса на пазара, регулирани цени регулиран търговски маржа и цените са може би с няколко стотинки по-евтини от България, но пак са доста по-високи, отколкото последните няколко години.

   В този смисъл може да имаме малки мерки, които леко да оберат някакви разлики в стотинките, но инфлационния процес не можем да преборим с вътрешни мерки. Все пак ние не произвеждаме петрол, не може да свалим цената на газа на Европейския пазар по ред причини, да не влизаме тука в геополитика. Това, което може да се направи, разбира се, е умно лавиране в стотинките, което малко да облекчи българския пазар, също и за природния газ. Дано да се намери по-добър начин да се доставя с алтернативи и конкуренция. Това ще се случи някакъв момент и той насила се случва, каза още Лъчезар Богданов.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha