Въпреки че е много важно да обръщаме внимание на храната, която приемаме, трябва да внимаваме и по кое време на деня консумираме определен вид храна.
Закуската е много важно хранене – може или да оправи, или да развали деня ви, пише Femina.in.
Органите ви се нуждаят от време, за да се събудят и да се "раздвижат". Диетоложката Ловнет Батра от Ню Делхи е съставила списък с храни, които ще ускорят метаболизма ви и ще бъдат страхотно „гориво“ за тялото ви, за да започне успешно деня.
Ето храни, които трябва да консумирате на закуска или на празен стомах:
1. Бадеми
Бадемите са богати на най-важните витамини и минерали и е много полезно да изядете 5 до 10 бадема след дълъг период без ядене. Това ще ни осигури много хранителни вещества и няма да чувстваме глад толкова често през деня.
Чудесна идея е да накиснете бадемите във вода, защото така те имат още по-голяма сила – кората на този плод съдържа танин, който подобрява усвояването на хранителните вещества, а когато бадемовата кора е добре накисната, хранителните вещества се отделят по-лесно.
2. Мед с топла вода
Всеизвестно е, че тази комбинация подобрява храносмилането и има благоприятен ефект върху имунната система, а когато се приема на празен стомах – има чудесен ефект върху обмяната на веществата.
За разлика от много напитки за отслабване, които се препоръчват, комбинацията от вода и мед, понякога с добавка на лимон, има много малко калории, осигурява енергия и насърчава детоксикацията.
3. Стафиди
Стафидите съдържат висока концентрация на калий и желязо. Накиснете стафидите във вода за една нощ, тъй като това ще увеличи усвояването на хранителните вещества.
Тъй като стафидите са пълни с естествени захари, те повишават енергията сутрин и ви подготвят за останалата част от деня. Освен това помагат за регулиране на нивата на кръвната захар.
4. Диня
Идеалното време да се насладите на динята е сутрин, тоест идеално е да се яде на гладно, защото е много богата на електролити, лека е и има много различни хранителни вещества.
5. Семена от чиа
Тези малки семена съдържат всичките девет незаменими аминокиселини, а има и есенциални мастни киселини, магнезий, желязо, витамини от група В. Препоръчително е семената от чиа да се приготвят предишната вечер или след това да се оставят да престоят във вода или мляко, за да набъбнат, след което се смесват с пресни плодове.
Източник: БГНЕС
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай