Шесто международно иновативно младежко експо се откри днес в РУ с участието на министърът на образованието

Шесто международно иновативно младежко експо се откри днес в РУ с участието на министърът на образованието
Публикация   16:36     10 Юни, 2022 /     akcent.bg   /     403

   Днес пред сградата на Канев център беше открито ШЕСТОТО МЕЖДУНАРОДНО ИНОВАТИВНО МЛАДЕЖКО ЕКСПО, като бе закриващо събитие на 24-тите Пролетни празници на науката в Русенския университет. Инициативата се проведе от Академичното ръководство и Студентския съвет на Русенския университет, под егидата на Министъра на образованието и науката и с участието на Националното представителство на студентските съвети в България.

   Ректорът на Русенския университет – акад. Христо Белоев, откри ЕКСПО’22, а след него акад. Николай Денков – министър на образованието и науката, поднесе приветствено слово към участниците и гостите. Приветствие имаше и от заместник – кмета на Община Русе –  Димитър Недев. Бяха получени и поздравителни адреси от множество организации, институции и представители на бизнеса.

  

Бяха представени проектите на над 300 участнициот средни училища в Русе и региона, университети от България и Европа и институти на БАН, които бяха разположени на 70 щанда в голямата зала на Канев център. Тази година за първи път бяха отличени и индивидуални победители от ЕКСПО’22, избрани от журито, чийто състав беше от членове на Студентския съвет на Русенския университет с председател –  Александър Узунов – заместник – председател на Националното представителство на студентските съвети.

 

  Разнообразието на проекти, прототипи, експериментални модели, образци и демонстрации беше впечатляващо. Част от атракциите на ЕКСПО’22 бяха 3D макети и 3D модели на множество различни обекти; прототипи на автомобил с водород и на електромобил, прототипи на системи за измерване на параметри на околната среда и параметри на човешко тяло; демонстрации: стрелба с учебни оръжия; станция за измерване качеството на въздуха и още много други интересни разработки на участниците в ЕКСПО’22.

   Паралелно бяха проведени още две важни събития за университета:

  1. Кръгла маса „ЗАЕДНО ЗА ЕДИН ПО-ДОБЪР СОЦИАЛНО-ЕКОЛОГИЧЕН СВЯТ БЕЗ ДИСКРИМИНАЦИЯ“ по случай 10-годишнината от създаването на професионално направление „Социални дейности“.
  2. Заключителна сесия на студентската научна конференция –  Best Paper’22

   Акад. Белоев и акад. Денков откриха Кръглата маса „ЗАЕДНО ЗА ЕДИН ПО-ДОБЪР СОЦИАЛНО-ЕКОЛОГИЧЕН СВЯТ БЕЗ ДИСКРИМИНАЦИЯ“, като пожелаха успех и ползотворна работа на участниците в нея.

   На голямата сцена на Канев център студентските състави внесоха настроение с прекрасните си танцови изпълнения. Музикален поздрав поднесе и Стефания Горначка от музикалното училище в Русе.

   За финал бяха наградени лауреатите на Best Paper’22, най-добрите презентатори на английски език от състезанието „Inspire’22” и успешно завършилите първия випуск на международната социална лаборатория „Edu4Future“.

   Традиционно, МЕЖДУНАРОДНО ИНОВАТИВНО МЛАДЕЖКО ЕКСПО, завърши с теглене на томбола. Голямата награда от нея, бе спечелена от учениците на Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“, които поднесоха на публиката впечатляващо модно ревю.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още