Добра реколта череши радва овощарите от Сливополската община

Добра реколта череши радва овощарите от Сливополската община
Публикация   10:11     09 Юни, 2022 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     972

Цените - миналогодишни, разходите са значително по-големи, отчита Павел Спасов

    Късмет извадиха и тази година земеделските производители от Слевополската община- градушката пожали реколтата към този момент.

 Така кампанията по прибиране на черешовата реколта може да се каже, че е успешна за Павел Спасов, който гледа 50 дка градина в с. Черешево. В Сливополската община те са около 1500 дка.

  Извършени са всички агротехнически мероприятия, като последно е било пръскането за черешовата муха.

  Павел отглежда стари български сортове череши, както и от по-модерните.

  Фактът, че черешите не са борсова стока, прави пазарът на  този плод труден за производителите. Качество, количества, предлагане от внос /Турция и Гърция/- всичко това се отразява и на цената за потребителя.

  Цената тази година не е по-различна от миналогодишната, въпреки че разходите сега са значително повече, коментира Спасов. Цената на килограм за индустрията е около 1.50 лева.

  Цената за потребителите би трябвало да е около 2 лева.

 Липсата на регистрирано сдружение със стопанска цел, общи бази за съхранение на готовата продукция и техника за заготвяне не позволяват да се извършват директни продажби- клиентите да пазаруват от градината директно.

  Очаква се държавата да изпълни обещанието си и в региона да бъде изградена голяма логистична база, където целогодишно да се работи за развитието на пазара.

 Предстои беритбата на кайсии. За съжаление в района на Сливо поле преминалите по-рано студове силно са редуцирали количествата плод. Реколта има, но ще е слаба. Но на пазара със сигурност ще има достатъчно.

Тагове : череши ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha