Коалиция вече е тройна: Трифонов напусна, Петков ще пробва с кабинет на малцинството

Коалиция вече е тройна: Трифонов напусна, Петков ще пробва с кабинет на малцинството
Публикация   17:26     08 Юни, 2022 /     akcent.bg   /     575

   Шест месеца след създаването си четворната управленска коалиция на "Продължаваме промяната", "БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" се разпадна.

   "Има такъв народ" обяви, че излиза от изпълнителната власт, а премиерът Кирил Петков декларира готовност да продължи да управлява, но с правителство на малцинството, като разчита на досегашните партньори БСП и "Демократична България", както и на поне 12 гласа на съмишленици от партията на Трифонов.

   Разпределението на милиардите левове, отпускани от държавата за строителство и ремонт на пътища, както и реформирането на антикорупционната комисия, чиято амбициозна задача е да разследва злоупотребите по време на предишното управление и да следи да няма нови - това се очерталите се конфликтни точки между доскорошните партньори. Решението за раздялата беше съпроводено с поредица от тежки обвинения помежду им.

  Разпадането на коалицията ще направи сложно решаването на един от ключовите въпроси пред кабинета - приемането на актуализацията на държавния бюджет. Промените трябва да бъдат одобрени до края на юни, за да влязат в сила мерките срещу покачването на цените на енергията и инфлацията. От "Има такъв народ" вече обявиха, че ще подкрепят социалните мерки, но ще се противопоставят на останалите планове на правителството.

"Армията се нуждае от няколко милиарда, при това в много кратки срокове, но никой от Министерството на отбраната не си е позволил да ги поиска за тази актуализация на бюджета", коментира ресорният министър Драгомир Заков.

Той добави, че актуализацията е с насоченост най-уязвимите групи в обществото, като единствено е поискал повишаване на възнагражденията на военнослужещите с най-ниски заплати. "3 млрд. за пътища не е тема на тази актуализация. Пътищата имат проблеми, но това не може да става за сметка на социалния статус на българските граждани при тази инфлация", каза Заков по повод исканията на министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов, които доведоха до оттеглянето на "Има такъв народ" от управляващата коалиция.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha