Четвъртък, 9 Май 2024

Върховната административна прокуратура започва проверки на таксите за боклука

Върховната административна прокуратура започва проверки на таксите за боклука
Публикация   13:46     05 Юни, 2022 /     akcent.bg   /     288

Предмет на проверката са разпоредби от общинските наредби, в които се предвижда, че декларации за освобождаване от заплащането на такса за услугата по събиране и извозване на битови отпадъци, поради неползване на имот, се подават до определена дата

   Върховна административна прокуратура (ВАП) започна проверка по реда на надзора за законност спрямо норми от наредби за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги за събиране и извозване на отпадъци, приети от общинските съвети в страната.

   Предмет на проверката са разпоредби от общинските наредби, в които се предвижда, че декларации за освобождаване от заплащането на такса за услугата по събиране и извозване на битови отпадъци, поради неползване на имот, се подават до определена дата - 31 октомври или 30 ноември. Според действащата към момента разпоредба на чл.71 от Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) декларации за освобождаване от заплащането на такса за услугата по събиране и извозване на битови отпадъци се подава до края на предходната година в общината по местонахождението на имота, съобщават от ВАП. 

   ВАП намира, че с въвеждането на по-кратък срок от законоустановения е възможно да се създадат предпоставки за неоснователно обременяване на гражданите с финансова тежест. 

В обхвата на проверката са включени и норми от общински наредби за въвеждане на изисквания, условия и критерии за освобождаване от такса за сметосъбиране и сметоизвозване, които не почиват на законово основание.  

   Такива случаи са разкрити в общини Видин, Несебър, Бобов дол, Пазарджик, Долна Митрополия, Стамболийски.

   Целта на мерките на ВАП е да се елиминира неравното третиране на гражданите по отношение на дължимите от тях такси за битови отпадъци.В тази връзка към момента, въпреки началния етап на проверката, са подадени 4 протеста до административните съдилища в страната.

    Проверката на ВАП продължава.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha