Четвъртък, 16 Май 2024

Мъск прави съкращения в "Тесла" заради "лоши предчувствия

Мъск прави съкращения в
Публикация   08:09     05 Юни, 2022 /     akcent.bg   /     238

   Главният изпълнителен директор на "Тесла" Илон Мъск написа до шефовете в компанията, че има "супер лоши предчувствия" за икономиката и затова ще съкрати около 10% от персонала, съобщи Ройтерс.

  Съобщението, изпратено в четвъртък и озаглавено "поставяне на пауза на наемането в целия свят", идва два дни след като милиардерът нареди на служителите да се върнат на работните си места или да напуснат.

  Почти 100 хил. души са били наети в "Тесла" и нейните дъщерни дружества в края на 2021 г.

   Акциите на производителя на електрически автомобили паднаха с близо 3% в търговията в САЩ в петък, а акциите, търгувани във Франкфурт, се понижиха с 3.6%, след като информацията стана публична.

  Ройтерс посочва, че търсенето на автомобили "Тесла" и други електрически превозни средства остава силно и много традиционни индикатори за спад, включително увеличаване на запасите и стимулите в Съединените щати - не се осъществиха.

   Мъск, най-богатият човек в света според сп. "Форбс", не уточнява причините за своето "супер лошо предчувствие" в краткия имейл.

  Няколко анализатори наскоро намалиха целите за цените за "Тесла", прогнозирайки загуба на продукция в завода в Шанхай, чието откриване беше отложено заради пандемията от ковид-19, която доведе до двумесечно затваряне на града.

  Китай представлява малко над една трета от глобалните доставки на Tesla през 2021 г. В четвъртък Daiwa Capital Markets изчисли, че компанията на Мъск има около 32 хил. поръчки, чакащи доставка в Китай, в сравнение с 600 хил. превозни средства за китайския BYD, неговият съперник за електромобили на този пазар.

  Ройтерс пише, че плановете за съкращаване на персонал ще срещнат съпротива в Нидерландия, където е европейската централа на компанията, както нареждането му за връщане към офисен режим беше посрещнато с недоволство в Германия.

  "Не можете просто така да уволнявате нидерландски работници", каза говорителят на синдиката на FNV Ханс Уолти, добавяйки, че "Тесла" ще трябва да преговаря с тях за условията за освобождаване.

  Във вторник Мъск съобщи отново с имейл на служителите, че трябва да остават в офисите си поне 40 часа седмично, слагайки край на работата от дистанция.. "Ако не се появите, ще приемем, че сте подали оставка", написа той.

  "Лошото чувство на Мъск се споделя от много хора", коментира Карстен Бжески, глобален ръководител на макроикономическите изследвания в холандската банка ING. "Но ние не говорим за глобална рецесия. Очакваме охлаждане на световната икономика към края на годината. САЩ ще се охладят, докато Китай и Европа няма да се възстановят."

  Инфлацията в Съединените щати се приближава към 40-годишен връх и предизвика поскъпване в цената на живота на американците. Федералният резерв е изправен пред трудната задача да намали търсенето достатъчно, за да ограничи инфлацията, като същевременно не предизвиква рецесия.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha