Понеделник, 20 Май 2024

В 12.00 часа, в продължение на 2 минути, сирени на територията на област Русе ще звучат с прекъснат сигнал

В 12.00 часа, в продължение на 2 минути, сирени на територията на област Русе ще звучат с прекъснат сигнал
Публикация   11:16     02 Юни, 2022 /     akcent.bg   /     383

    Днес почитаме паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България. Точно в 12.00 часа, в продължение на 2 минути, сирени на територията на област Русе, ще звучат с прекъснат сигнал. При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства в населените места, с изключение на влаковете, следва да спрат и да останат на място.

   От 11.30 часа пред Мемориала на загиналите във войните за национално обединение ще се проведе възпоменателна церемония, организирана от Община Русе. По традиция церемонията ще започне с приемане на почетния караул от началника на гарнизона и командир на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев, а свещеници от Русенската света митрополия ще отслужат заупокойна молитва в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата на отечеството. Слова ще произнесат областния управител Анатоли Станев и кметът Пенчо Милков. Церемонията ще завърши с поднасяне на венци и цветя от институции, политически партии и граждани.

   Профилактиката на сирените на 1 април беше отменена по предложение на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Целта на отмяната беше да не се създава паника, в контекста на военните действия в Украйна и международната ситуация. Отмяната целеше спокойствие както за българите, така и за украинските мигранти у нас.

   Националната система се тества два пъти годишно – в първия работен ден на април и октомври, чрез задействане на акустични сигнали.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha