Петролът поевтиня на фона на спекулациите за увеличение на добива на Саудитска Арабия

Публикация   10:23     02 Юни, 2022 /     akcent.bg   /     349

   Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в четвъртък на фона на спекулациите, че Саудитска Арабия може да увеличи добива на петрол в отговор на исканията на Съединените щати, предаде Ройтерс.

   Към 9:05 българско време сортът Брент поевтиня с 1,48 долара, или 1,27%, до 114,8 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с 1,67 долара, или 1,45%, до 113,6 долара за барел.

   Цените на двата бенчмарка се повишават от няколко седмици, тъй като руският износ беше подложен на натиск от санкциите на ЕС и САЩ срещу Москва заради инвазията в Украйна.

   Макар че постепенното премахване на строгите ограничителни мерки срещу разпространението на COVID-19 в Китай подкрепи ръста на цените, информацията, че Саудитска Арабия може да увеличи производството, доведе до спад, коментира Цуйоши Уено, старши икономист в NLI Research Institute.

 "Инвеститорите разгърнаха дългите позиции, за да изчакат да видят дали Саудитска Арабия ще увеличи производството по-бързо, за да отговори на призивите от Съединените щати, и дали увеличението ще повлияе на глобалния баланс между търсенето и предлагането“, каза той.

   Саудитска Арабия е готова да увеличи производството си на петрол, ако добивът на Русия падне значително поради наложените й западни санкции, съобщи в сряда „Файненшъл таймс“, позовавайки се на запознати източници.

   Според изданието увеличението на производството, планирано за септември, ще бъде пренесено за юли и август.

   Пет източника от ОПЕК+ обаче заявиха в сряда, че ОПЕК е готова да се придържа към скромното си месечно увеличение на добива на петрол, въпреки стегнатостта на пазара.

   „Не очакваме изненада от ОПЕК+, тъй като е малко вероятно групата да промени политиката си, когато руският външен министър Сергей Лавров посети Саудитска Арабия“, каза Казухико Сайто, главен анализатор в Fujitomi Securities Co Ltd.

   Сайто прогнозира, че пазарът ще си възвърне позициите след срещата поради продължаващото ограничение на глобалното предлагане и силното търсене на гориво в Съединените щати и Европа.

   „Уолстрийт джърнъл“ съобщи във вторник, че някои членове на ОПЕК обмислят да изключат временно Русия от договорения план за производство, за да позволят на други производители да изпомпват значително повече суров петрол, както искат Съединените щати и европейските страни.

   Но двама източника от ОПЕК+ казаха пред Ройтерс, че на техническа среща в сряда идеята не е била обсъждана. Шестима други делегати на ОПЕК+ казаха, че идеята не се обсъжда от групата.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha