Четвъртък, 9 Май 2024

Издигат кандидатурата на акад. Христо Белоев за председател на Съвета на ректорите?

Издигат кандидатурата на акад. Христо Белоев за председател на Съвета на ректорите?
Публикация   18:43     30 Май, 2022 /     akcent.bg   /     977

Овладяване на висшия орган на ВУЗ-овете чрез избори до дупка, цели МОН

   Овладяването на ректорския съвет е новата тактическа стъпка на образователното министерство към голямата цел да постигне сливането на висши училища и намаляване на броя им. Целта е сред ректорите да се всее разкол и ако няма пълно единодушие в подкрепа на окрупняванията, то ректорският съвет да остане разединен и като опозиция. 

   А че висшите училища имат различно мнение се видя на 13 май на първото гласуване за председател на съвета. Ректорът на СУ и сегашен председател на съвета проф. Анастас Герджиков, който бе фаворит на Николай Денков и единствен кандидат, не спечели преизбиране, защото не му достигна само един глас. На новото гласуване тази седмица той няма да се кандидатира, а вместо него образователното министерство лобира за избора на академик Христо Белоев от Русенския университет „Ангел Кънчев“.

    Академик Христо Белоев потвърди пред Акцент.БГ, че ще се кандидатира за председател на Съвета на ректорите в Република България.

             Ето и неговия коментар:

   След разговори с колеги ректори, които поискаха съгласието ми да ме номинират за председател на Съвета на ректорите в Република България, взех решение да участвам в избора.

   На 13 май 2022 г. се проведе избор за председател на Съвета на ректорите и се получи видимо разделение на ректорите. При една издигната кандидатура, на проф. Анастас Герджиков -ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, гласовете се разделиха поравно. Това е вследствие напрежението в колегията получено след поставените приоритети на МОН за обединяване на университети, нови наукометрични критерии за академично израстване и за атестация на преподавателите.

   Определено е необходимо да се внесе спокойствие в системата, да се потърси разумен диалог, да се определят приоритетите и отчетат спецификите на различните университети и висши училища. С опита който имам считам че мога да отговоря на тези предизвикателства и с общите усилия на всички ректори и на академичната общност да намерим това което ще ни обединява и ще доведе до издигане на качеството на висшето образование, водени от основните приоритети заложени в Стратегията за развитие на висшето образование.

   Вероятно ще има и други кандидати, но това е нормално и логично.

   Относно информацията в материала който цитирате, че определена институция лобира за даден кандидат, мога да кажа че избора на председател на Съвета на ректорите е избор от самите ректори и едва ли някой може да лобира за каквото и да е било.

Негов най-сериозен конкурент ще е професор Лъчезар Трайков от Медицинския университет в София. В Полза на Белоев обаче ще се обяви третият кандидат проф. Митко Димитров от УНСС. Призовавайки своите поддръжници да подкрепят проф. Белоев, той цели да си осигури място в Управителния съвет на на ректорската организация и така да консолидира сили за евентуалното си преизбиране като ректор на УННС догодина
   Очакваният избор на проф. Белоев обаче ще е за кратко, тъй като догодина навършва 65 годишна възраст и поради това ще трябва да освободи поста си на ректор и съответно и производният от него пост на председател на ректорския съвет. Тази година обаче е ключова за Николай Денков, тъй като в следващите 12 месеца ще опита да наложи плановете си за преатестиране на преподавателите.

   Ако инициативата на Денков успее, между една трета и половината от сегашните професори и доценти да се окажат в неизпълнение на новите наукометрични критерии за длъжностите си. Ако това се случи, висшите училища ще имат проблеми с акредитациите си, което в крайна сметка ще ги принуди да потърсят сливания с други университети в подобно положение. 

   Първият опит в тази насока се провали, след като миналата седмица Ива Митева от ИТН предложи да се премахне изискването за преатестиране на преподавателите като условие за допълнителен еднократен стимул за висшите училища и бюджетната комисия единодушно прие нейната инициатива. В отговор се очаква Николай Денков да опита да промени Закона за висшето образование и Закона за развитието на академичния състав, нарушавайки конституционния принцип на академична автономия. За да постигне това ще му е необходима колкото се може по-голяма подкрепа от ректорите. 

   Университетите, които публично се обявиха против намеренията на образователното министерство, в момента са обект на проверки, касаещи наукометрията на техните преподаватели. 

   В същото време други университети се привличат за каузата чрез обещания за включване в списъка на научноизследователските университети, за които е предвиден огромен ресурс по Плана за възстановяване и устойчивост.

   Първият, тръгнал по този път е Техническият университет в София, който вече променя официалната си мисия и визия към научноизследователски университет. За да осигури подкрепа от Техническия университет в съвета на ректорите, а и за реформата си Николай Денков не назначи служебен ректор, когато съдът обяви за незаконно преизбирането на Иван Кралов за ректор и по този начин го остави да организира и следващите избори. Сега тази услуга трябва да се върне. Самият Кралов е в разкрачена позиция и поради факта, че през февруари МОН сигнализира КПКОНПИ за драстични нарушения при управление на финансовите средства на университета.

   Източник: Гласове



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha