70% от свинското по магазините е внос

70% от свинското по магазините е внос
Публикация   15:38     29 Май, 2022 /     akcent.bg   /     303

Свинепроизводителите у нас работят се оплакват, че работят на загуба

   Едва 30% от свинското месо, което купуваме, е произведено в България, сочи статистиката.  Производителите алармират, че свиневъдството е застрашено от масови фалити, защото изкупната цена на свинското месо е по-ниска от цената на килограм краставици, а държавата пренебрегва сектора.

   България е сред малкото европейски страни, които не подпомагат достатъчно свиневъдството и това е видно от намалелия в пъти брой на свинете, които се отглеждат у нас.

   "Те са не повече от половин милион. 90-те години са били четири милиона, така че е очевидно какво се случва", казва председателят на браншовата организация Димитър Михайлов, цитиран от БНР. 

   Той допълва, че във време, в което правителството говори за продоволствена сигурност, у нас се произвежда под една трета от нужното свинско месо. Докато браншът води преговори с държавата за подпомагане, производствените разходи изпреварват в пъти продажната цена на свинското.

   "И към момента едно прасе, което се продава от български производител, е на загуба със 100 лева или по лев на килограм. Гледайки изкупната цена, можем да кажем, че тя е наполовина на цената на краставиците и доматите", посочва още Михайлов.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha