Празникът на Гъбата събра участници в традиционния фестивал в Красен

Празникът на Гъбата събра участници в традиционния фестивал в Красен
Публикация   07:06     29 Май, 2022 /     Текст и снимки Румен НИКОЛАЕВ   /     818

 За 11 път Красен събра участници и гости от Община Иваново и областта, за да отбележи празнично Фестивала на Гъбата. Той се проведе след двугодишно прекъсване заради пандемията.

  Най-голямата атракция бе кулинарната изложба, в която участваха 16 гозби с гъби от общината, сготвени от сръчните ръце на жени от Красен и от общината..

Жури оцени най-високо шишчетата на кметския наместник на Церовец Галена Банева.

   Деца от групата "Джунджурии" към читалището бяха изработили атрактивни макетчета на гъби, както и весели рисунки с актуална за празника тематика.

   В богатата програма участие взеха участници и изпълнители от общината и от Центъра за пароба с деца към Общински младежки дом- Русе.

  Гости на тържеството бяха кметът на Община Иваново Георги Миланов, директорът на Гъбозазода Светослав Стоянов и др. представители на местната власт и на бизнеса,

    Кметът на селото Йорданка Чурова /трети мандат/ разказа пред събралото се мнозинство за идеята за този празник- да събуди интерес за отглеждане на гъби. В селото живеят по постоянен адрес около 650 души, а реално те са двойно повече.

  Преди години всяка втора къща е отглеждала гъби и заводът ги е изкупувал. Сега само Гъбозаводът работи и снабдява пазара с сорта Кланица.

  На мегдана можеше да бъдат закупени и печурки.

Тагове : фестивал , Гъба , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha