Понеделник, 13 Май 2024

Дянков: Инфлацията удря всички, дори тези, които работят

Дянков: Инфлацията удря всички, дори тези, които работят
Публикация   06:55     27 Май, 2022 /     akcent.bg   /     366

   Събраха се няколко тежки проблема, с които правителствата по света трябва да се справят – COVID криза, икономическа и финансова криза, а сега и войната в Украйна. Кризата се усеща и в България. Мораториумът върху енергийните цени беше грешка. Увеличаващите се цени го доказват. Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков в предаването „Още от деня“ по БНТ.

   Според прогнозата му инфлацията у нас ще стигне 20% в следващия месец.

   „С намаляване на ДСС и премахване на акцизите, инфлацията ще се увеличи“, прогнозира още финансистът.

   По думите на Симеон Дянков възможно най-скоро трябва да се помисли как да се намали временно търсенето на стоки и услуги и да се увеличи предлагането. „Трябва да се направи така, че България да си произвежда собствена електроенергия, да се улесни режима за алтернативните източници на енергия, а не да се разчита на вноса отвън. Правителството трябва да се фокусира с помощта върху 20-30 големи предприятия, които разчитат основно на газ, а не за всички, както е сега“, даде съвет той.

   „В някои държави се очаква още този месец да има рецесия, сред тях е Германия. За съжаление това ще се отрази и на нас. През следващата година очаквам доста нисък икономически растеж за страната ни. Ако продължат да се теглят заеми, ще се увеличава външният ни дълг, което ще забави влизането ни в еврозоната“, предупреди Дянков.

   „Инфлацията удря всички, дори тези, които работят. Най-бедните са най-ощетени и за тях трябва да се мисли“, каза още финансистът.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha