Понеделник, 27 Май 2024

АИКБ: Искаме газ по възможност на най-добра цена, произходът няма значение

АИКБ: Искаме газ по възможност на най-добра цена, произходът няма значение
Публикация   17:56     25 Май, 2022 /     akcent.bg   /     296
   "Европа се снабдява с руски газ на 40% от своето потребление и е ясно, че даже в средносрочен план трудно може да бъде заменен. Няма ембарго за руски газ, тоест Европа не е включила в санкциите си доставките на руски газ. От там насетне разплащанията за него очевидно трябва да се правят по такъв начин, че продавачът да може да ползва парите си".
 
   Това коментира днес в предаването „Тази сутрин“ по бТВ Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България
.
   Вчера финансовият министър Асен Василев призова ЕК да изясни дали приемането на разплащания за газови доставки се дължи на това, че различните държави са третирани различно от "Газпром", или на нарушаване на санкциите от страна на компании в някои държави членки.
 
   „Как ще вземем газ, ако не ни вземат парите?... За да си ползва продавачът парите, той трябва да ги получи на място, където не могат да му ги блокират. Това място е в рубли, защото ако парите са в долари, те са всъщност в кореспондентски сметки в американски банки и могат да бъдат блокирани“, каза още Васил Велев.
 
   „Искаме газ по възможност на най-добра цена, произходът няма значение. Има значение цената и кога цената е по-ниска – когато купуваме директно от доставчика или когато минава през посредник“, обобщи той.
Тагове : АИКБ , петрол ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha