Асен Василев призова Еврокомисията да изясни дали ,,Газпром,, третира различно страните

Асен Василев призова Еврокомисията да изясни дали ,,Газпром,, третира различно страните
Публикация   07:24     25 Май, 2022 /     akcent.bg   /     506

   Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев призова Евопейската комисия (ЕК) да изясни дали приемането на разплащания за газови доставки се дължи на това, че различните държави са третирани различно страна на "Газпром" или на нарушаване на санкциите от страна на компании в някои държави членки. Той присъства на редовното заседание на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), съобщи пресцентърът на Министерството на финансите.

   Той призова и за реални действия за борба с инфлацията на европейско ниво с фокус върху енергоизточници и храни, както и активни действия от Европейската централна банка.

   По-рано днес Атинската информационна агенция, цитирана от БТА, съобщи, че Гърция е платила доставките на руски газ за април в евро. Според медията плащането е станало според насоките, които Брюксел даде миналата седмица, без да се нарушават наложените санкции на Москва. Малко по-късно руската информационна агенция РИА Новости съобщава, че според нейни източници от "Газпром" няма да има спиране на доставките на руски газ за Гърция, защото плащането е станало по новата схема в рубли. Полша, България и Финландия отказаха да се съобразят с искането на Москва от 1 април да преведат необходимите суми в рубли и доставките им на газ бяха прекъснати.

   На срещата днес европейските финансови министри дискутираха актуалната икономическа ситуация в ЕС, последиците от руската военна агресия срещу Украйна и наложените срещу Москва санкции. Една от отрицателните последици от войната в Украйна е повишаващата се инфлация.

  Василев подкрепи предложението на Европейската комисия (ЕК) за отлагане с още една година на общата клауза за дерогация, предвидена в Пакта за стабилност и растеж. По отношение на приетите до момента санкции, всички държави членки се съгласиха, че те трябва да се прилагат по еднакъв начин.

   Европейската комисия представи на министрите плана REPowerEU в отговор на затрудненията и смущенията на енергийния пазар, причинени от руската инвазия в Украйна. Асен Василев изрази резерви по отношение на предложеното от ЕК разпределение на финансовия ресурс по държави членки, което според него следва да отразява степента на зависимост от доставките на енергийни суровини от Русия, а не да е базирано на ефекта от COVID-19.

   Василев проведе двустранни срещи с колегите си от Полша и Люксембург.



Коментари

  •     Анонимен 

    Цял свят разбра, само наш Кокорчо не разбра, ,че газа се плаща както е по договор само , че сметки трябва да са две -в евро и рубли, за да може руснаците да си превалутират.

Коментирай

   captcha