Четвъртък, 16 Май 2024

Преводите на емигрантите към България намаляват две поредни години. Близо 260 млн. евро спад

Публикация   07:26     24 Май, 2022 /     akcent.bg   /     458

  По данни на НСИ през последните години плавно расте броят на прибиращите се в родината емигранти, които докато работят там, изпращат пари на близките си. В същото време паричните преводи от емигранти към България чувствително спадат през последните две години. В сходните на България по икономическо развитие страни обаче такъв спад няма.

          Пореден ръст за света, пореден спад за България

   По оценки на Световната банка паричните преводи към страни с ниски и средни доходи ще се увеличат с 4.2%, за да достигнат 630 млрд. долара през текущата година. Това е последвано от почти рекордно възстановяване на потоците от 8.6 процента през 2021 г., показва най-новата справка за миграцията и развитието на институцията, публикувана наскоро.

   Според нея от началото на пандемията парите, които пращат българите, работещи в чужбина, на близките си в България намаляват. Тези данни не са неочаквани предвид обстоятелството, че с масовото затваряне на бизнеси по света заради COVID-19 много от тях загубиха работата си и се прибраха у дома.

   В същото време, както се вижда от данните, преводите на емигрантите от други страни в региона към близките им не само не намаляват, но дори растат. Авторите на изследването не дават отговор на въпроса какви са възможните причини за това.

   Експерти, следящи темата, също отбелязват тази "аномалия", но засега не намират нейното обяснение. Допускат, че е възможно да има промяна в отчитането. Моделът за оценка на данните за паричните преводи от българи, живеещи постоянно в чужбина, не е променян, казват от БНБ в отговор на въпроси от "Дневник".

   Допълват, че последните негови актуализации са от април 2018 г. Освен това напомнят, че данните за 2020 и 2021 г. са предварителни и подлежат на ревизии, в съответствие с утвърдената практика и календара на ЕЦБ за обмен на данните за платежния баланс. Съгласно методологията, ревизиите се базират на актуализирана информация за индексите за потребителските цени и броя на емигрантите. Ревизирани данни за периода януари 2020 г. - декември 2021 г. предстои да бъдат публикувани на 19.09.2022 г.

   Данните на Националния статистически институт пък не показват драстична промяна в броя на българите, променили постоянния си адрес от чужбина на България в годините на пандемията. Според тях през годината преди пандемията - 2019 г. общо 37 929 българи са променили постоянния си адрес от такъв в чужбина на български, а след това броят се запазва почти същия. През 2020 г. това са направили 37 364 българи, а през 2021 г. - 39 461. Ако се погледнат и годините преди това се вижда постепенен ръст на прибиращите се, но е такъв, който да обяснява данните за двете години на пандемията.

Войната също променя преводите

   Световната банка очаква паричните преводи към Украйна, която е най-големият получател за региона на Европа и Централна Азия, да нараснат с над 20 процента през 2022 г. Въпреки това, потоците от парични преводи към много страни от Централна Азия, за които основният източник е Русия, вероятно ще намалеят драстично. Тези спадове, съчетани с нарастващите цени на храните, торовете и петрола, вероятно ще увеличат рисковете за продоволствената сигурност и ще засилят бедността в много от тези страни.

  "Руската инвазия в Украйна предизвика мащабни хуманитарни, миграционни и бежански кризи и рискове за глобалната икономика, която все още се справя с въздействието на пандемията на COVID", каза Михал Рутковски, глобален директор по социална закрила и работни места в Световната банка.

  "Насърчаването на програмите за социална защита на най-уязвимите, включително украинците и семействата в Централна Азия, както и тези, засегнати от икономическото въздействие на войната, е ключов приоритет за защита на хората от заплахите от продоволствена несигурност и нарастващата бедност", отбелязва той.

            Ръст в Европейския съюз

   Притокът на парични преводи към Европа и Централна Азия нарасна със 7.8 процента през 2021 г., достигайки исторически връх от 74 млрд. долара. Ръстът се дължи до голяма степен на по-силната икономическа активност в Европейския съюз и възстановяването на ръста на цените на енергията.

   През 2021 г. преводите в Украйна достигат 18.2 млрд. долара, воден от постъпления от Полша, най-голямата приемаща страна за украинските работници мигранти. Краткосрочните прогнози за паричните преводи към Русия и околните й страни, които се очаква да спаднат с 1.6% през 2022 г., са много несигурни. Те са зависими от мащабите на войната в Украйна и санкциите за изходящи плащания от Русия, където намират препитание много хора от бившите съветски републики.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha