Учениците от 1 до 3 клас да учат до 15 юни, а от 4 до 6 клас - до 30 юни, предлага просветния министър

Учениците от 1 до 3 клас да учат до 15 юни, а от 4 до 6 клас - до 30 юни, предлага просветния министър
Публикация   06:28     23 Май, 2022 /     akcent.bg   /     268

Българските деца учат месеци по-малко в сравнение с техните връстници в Европейския съюз

   Българските деца учат месеци по-малко в сравнение с техните връстници в Европейския съюз. Много трудно е да се навакса тази разлика. Това коментира министърът на образованието Николай Денков пред БНР по повод активно водещата се дискусия за продължителността на учебната година в България.

   "Когато нашите деца учат по-малко, това е голям проблем. Нашата учебна година е най-късата в целия Европейски съюз, включително и в съседните страни. И разликата е значителна - с една четвърт по-малко от средната продължителност, като задължителни астрономически часове, за обучение на децата", отбеляза образователият министър.

   По думите му идеята е учебната година да започва една седмица преди 15 септември, примерно на 7 септември. "Дните от тази седмица да се използват за един по-ритмичен цикъл - учене, ваканция, учене, ваканция. Например да има ноемврийска ваканция, както има в много от държавите, да е по-дълга междусрочната ваканция, за да могат да си починат децата и учителите. Освен това да има допълнително две седмици в края за учениците от 1 до 6 клас, които да бъдат използвани за затвърждаване на материала, за проектно обучение, за излизане сред природата, защото това е най-хубавият период, в който децата могат да видят какво са екологични, биологични проблеми и да бъде много по-приятно, като излязат навънка и видят един урок на открито", обясни Денков.

Така предложението на Министерството на образованието е учениците от 1 до 3 клас да учат до 15 юни, а от 4 до 6 клас - до 30 юни, докогато учат учениците в гимназиалния етап (без абитуриентите).

   Доброто образование е това, което ни учи да мислим, настоя още акад. Денков и изтъкна: "Навсякъде в материалите по физика, математика, химия, биология трябва да се търсят по-прагматични обяснения - с примери, с това, което децата могат да си представят. Абстрактното мислене трябва да се възпитава от тези предмети, но не със зазубряне на термини, а по-скоро чрез усвояване на концепции и представянето им по начин, който е разбираем."

   Образователният министър увери, че с бюджета за следващата календарна година учителските заплати отново ще бъдат актуализирани, като те ще се поддържат на ниво 125% от средната работна заплата.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha