Акад. Христо Белоев е удостоен със званието Doctor Honorсis Causa на Киргизския държавен технически университет

Акад. Христо Белоев е удостоен със званието Doctor Honorсis Causa на Киргизския държавен технически университет
Публикация   13:37     17 Май, 2022 /     akcent.bg   /     456

13-та почетна титла за ректора на Русенския университет

    Киргизският държавен технически университет „И. Раззаков“, гр. Бишкек, Киргизстан, домакинства 7-мата среща на партньорите на евразийския проект HiEdTec с координатор Русенският университет. Тя ще продължи три дни при изключително натоварена работна програма. Втория ден срещата ще се проведе в Ала-Тоо международен университет, гр. Бишкек, а третия ден в Исък-Кулския държавен университет “К. Тинистанов“, гр. Каракол.

     В началото на срещата ректорът на Русенския университет, акад. Христо Белоев беше удостоен със званието DoctorHonorсisCausa на Киргизския държавен технически университет „И. Раззаков“.

     Ректорът на КДТУ, проф. МирланЧыныбаев, обяви решението на научния съвет на университета за удостояване на акад. Христо Белоев с почетното звание и проведе церемонията по награждаването.

     В словото си ректорът отбеляза заслугите на акад. Белоев за разширяване на съвместните дейности между двата университета и особено ролята на проекта за Модернизация на висшето образование в страните от Централна Азия чрез използване на нови образователни технологии.

     Акад. Белоев благодари за оказаната му висока чест и удостояването с почетното звание DOCTOR HONORIS CAUSA на Киргизския държавен технически университет и направи ретроспекция на съвместните дейности и работата по проекта, който вече четвърта година Русенският университет успешно координира. Благодарение на проекта ние правим голяма крачка в цифровизацията на нашите университети и адаптиране на образователните системи в университетите-партньори към дигиталното поколение, чрез внедряване в учебния процес на иновационни образователни технологии и дидактически модели.

     Ректорите на двата университета подписаха договор за сътрудничество и в допълнително проведена среща начертаха следващите стъпки за сътрудничество.

Киргизският държавен технически университет „И. Раззаков“, гр. Бишкек, Киргистан, е създаден през 1954 година.

     Днес той е водещ многопрофилен университет и флагман на висшето техническо образование в Киргизстан и иновативен център за интеграция на наука, образование и култура.

В КДТУ се обучават около 11 000 студенти в 46 бакалавърски и 33 магистърски специалности, в т. ч. и 560 чуждестранни студенти.

В структурата на университета са 5 факултета, 3 института и 4 филиала.

КДТУ развива активна международна и проектна дейност и сътрудничи с над 320 партньора от целия свят.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha