Понеделник, 29 Април 2024

Къде няма да може да се пуши?

Къде няма да може да се пуши?
Публикация   20:04     02 Юни, 2012 /     akcent.bg   /     518

... и къде остава да се пуши....



Досега пушенето беше забранено в здравните и учебните заведения, детските градини, обществените превозни средства и частично в закритите помещения и места.

От 1 юни то трябва да спре във всички закрити обществени помещения, на работното място и във всички помещения със спомагателно и обслужващо предназначение в офиса, както и на няколко вида открити обществени места. Вече няма да може да се пуши върху прилежащите терени и тротоари на детските ясли, детските градини, училищата, ученическите общежития и местата, където се предоставят социални услуги за деца.

Няма да може да се пуши на площадките за игра (без да има точна дефиниция), на места, където са организирани мероприятия за деца и ученици, в спортните обекти, летните кина и театри по време на спортни и културни прояви. Сега стои въпросът, ако на мястото пред блока няма съоръжения за игра, а само пейки и празно място, това детска площадка ли е или открито обществено място.

След като се забранява пушенето на закрити обществени места, кои места са обществени?

Според Закона за здравето обществени са всички места, които са обществено достъпни и/или предназначени за обществено ползване, без оглед на собствеността или правото на достъп, включително и един много голям списък от места, на които ще бъде забранено пушенето, ако са закрити. Става въпрос за плувни басейни; спортни обекти - стадиони, спортни зали, игрални площадки, фитнес центрове; театри, киносалони, концертни зали, читалища; транспортни средства за обществен превоз; лечебни и здравни заведения, средства за подслон, места за настаняване, заведения за хранене и развлечения; сградите, до които всяко лице има достъп, включително и административните учреждения и други сгради, в които се обслужват или имат достъп гражданите.

 

   Къде може да се пуши?

    В къщи, в колата, пред сградата, на улицата, с изключение на тези около детските градини, училища и т.н. Освен това може да се пуши на откритите места пред ресторантите и заведенията за хранене. На летищата могат да бъдат обособени специално вентилирани кабинки за пушене.

Може ли да се пуши на терасата на офиса, хотела, ресторанта, на плажа?
 
Да, там също може да се пуши. Изискванията на закона не се отнасят до терасите на хотели, ресторанти, офиси, както и на плажа. Място без стени не попада в определението на закона.

Може ли в офиса и хотела да се направят вентилирани кабинки за пушене като тези на летището?

Не. Обособени вътрешни места за пушене може да има само на летищата, т.е. в офиса и в хотелите не може да има.

Ще може ли да се пуши на работното място и в места със спомагателно и обслужващо предназначение в него?

Не, няма да може - нито на самото работно място, нито в кухнята, помещението с кафе-машината, складовите и тоалетните помещения. Но може да се пуши на терасата на офиса и пред самата сграда.

 

 Може ли да се пуши в Парка на младежта градина?

Да. Стига да не е на детска площадка. Борисовата градина е открито обществено място.

Ще може ли да се пуши на спирка на градския транспорт?

Законът за здравето разрешава да се пуши на спирките на градския транспорт. Не и на метрото обаче. Ще може да се пуши по улицата, пред сградите, както и вкъщи и в колата.

Може ли да се пуши в заведение, ако е затворено за частно парти? Може ли да се пуши в частен клуб, в който се влиза с членски карти?

Не, не може. Юристите смятат за спорно дали частният клуб е закрито обществено място или не. Не може да се пуши на частни партита и в частни клубове, дори и да са с членски карти.

"В нито един закон няма дефиниция за частен клуб или парти, те спадат в категорията закрити обществени обекти", допълни той. Според Димитров те са достъпни за цялата общественост и не се са освободени от изискванията на закона. Дали обаче този аргумент би издържал в съда е спорно, защото може да има случаи, в които достъпът е ограничен с точни критерии.

Собствениците също така са задължени да допускат контролните органи на проверка. В противен случай подлежат на санкции и наказателна отговорност. 

Кой ще контролира забраната в баровете и ресторантите?


Задължението е и на посетителите, и на собствениците. Посетителите трябва да знаят, че пушенето е забранено и могат да понесат глоба за това. Същото се отнася до собствениците, които трябва да контролират забраната да се спазва. Те могат да направят това, като на видно място обявят, че не се пуши и откажат да предоставят на клиентите си пепелници.

Инспекторите от регионалните здравни инспекции ще глобяват нарушителите. Обикновено инспекторите ще бъдат придружавани от полицаи, в противен случай нямат право да изискват лични документи, могат само да напишат акт на заведението, но не и на гражданина, ако не им е предоставил доброволно документите си.  

Инспекторите са общо 650 за цялата страна. Те обаче не се занимават само със забраната за пушене, но контролират и шума, замърсяванията, хигиената, здравни и санитарни условия, всички показатели, които касаят здравето на хората. "Броят на инспекторите не е особено голям. Дори и всички контролни органи да имат правомощия, пак е невъзможно до всяко нарушение да има контролен орган. Въпросът е как да направим така, че обществото да приеме това като нормална обществена норма
.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha