ГЕРБ: България е управлявана от шарлатани и аматьори

ГЕРБ: България е управлявана от шарлатани и аматьори
Публикация   13:34     13 Май, 2022 /     akcent.bg   /     523

Разправия в пленарната зала доведе до искане за оставка на зам.-председател на парламента

  От трибуната на парламента партия ГЕРБ поиска оставката на зам.-председателя на Народното събрание Мирослав Иванов ("Продължаваме промяната"), след като той ѝ отне думата, докато председателят на парламентарната група на партията на Бойко Борисов Десислава Атанасова спореше с вицепремиера Асен Василев. Стигне се до скупчване пред трибуната на почти всички депутати в пленарната зала.

   За успокояване на страстите Мирослав Иванов даде почивка, а на излизане от залата депутат коментира "развалят боя с разговори". След като заседанието беше възобновено, депутатите от ГЕРБ-СДС започнаха поредица от изказвания как по тяхно мнение зам.-председателят от "Продължаваме промяната" не се справя с това да "може да владее не само залата, но и нервите си".

   Заради разправиите депутатът от "Продължаваме промяната" Искрен Митев направи сравнение с 18 март, когато в парламента се стигна почти до бой след ареста на бившия министър-председател Бойко Борисов. "За втори път видях как едни народни представители се опитват да се бият в залата, едни и същи народни представители от ГЕРБ. Какво може да очакваме от плодовете на тези хора?", каза Митев.

   "Гнилите плодове се трите хиляди дупки на Борисов, калинки, инсталирани в цялата структура на държавата, опитващи се по всякакъв начин да спрат всякаква реформа, която ние се опитваме да направим.", заяви още той.

     Атанасова срещу Иванов

   Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова припомни, че преди около месец Мирослав Иванов ("Продължаваме промяната") наложи наказание-забележка (което в последствие председателят на парламента Никола Минчев отмени - бел. авт.) на депутата от партията на Бойко Борисов Костадин Ангелов. "Предният път един от колегите беше с наложено наказание, защото Ви връчи таблетка валериан. Сега може би имате нужда от това, но и да освободите парламентарната трибуна, защото е необходимо някой с по-висока степен на чуваемост да заема позицията на пръв сред равни", обяви Десислава Атанасова. Посочи, че партията на Бойко Борисов ще започне разговори за отстраняването на Иванов от зам.-председателското място и поиска заседанието да води Атанас Атанасов от "Демократична България". Според ГЕРБ той "е доказал, че през всичките години на участието си в политиката, може да чува какво говори опозицията".

   В отговор Мирослав Иванов каза, че не смята да подава оставка от зам.-председателското място, защото "при цялото ми уважение моята нетолерантност към неспазването на правилата ще продължи". Обяви, че е отнел думата на Десислава Атанасова повече около три минути, след като е надвишила времето си изказване, предвидено по правилник. "Прилагам един и същи аршин към всички", каза зам.-председателят от "Продължаваме промяната" и посочи, че е отнемал думата и на депутати от своята парламентарна група.

        Десислава Атанасова срещу Асен Василев

    До нажежаването на страстите в пленарната зала се стигна след декларация от ГЕРБ-СДС, в която Десислава Атанасова обяви, че правителството не решава кризите в страната, а тъкмо обратното - задълбочава проблемите и "България затъва".

   По думите ѝ в края на управлението на Бойко Борисов брутният вътрешен продукт на страната (БВП) е бил 132 млрд. лв., фискалният резерв е бил 8.8 млн. лв., 3% дефицит, 375 км. построени магистрали, 3 хил. км. рехабилитирани пътища. Твърди още, че при ГЕРБ цената на тока е била 117 лв., на газта 37.7 лв., а днес цените според Атанасова са 500 лв. на тока и 143 лв. на газа.

   В отговор вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев ѝ каза, че "толкова много неистини, изречени по толкова систематичен начин от оплаквачки ГЕРБ не съм чувал от доста време насам" и започна да опровергава представените от Десислава Атанасова тези.

   По думите му според икономическите данни от март е отчетен най-високият износ, най-високият годишен ръст на промишленото производство в страната. "Единствените фирми, които в момента наистина имат сериозни затруднения, са фирмите, които са свикнали да получават пари от държавата", каза Асен Василев. Вицепремиерът обяви още, че цената на електроенергията за бизнеса е същата, каквато е била през септември и октомври. Твърди, че данъчното бреме е по-ниско, а заплатите и пенсиите са по-високи. "За 12 години Вие казахте, че сте построили 375 км. магистрални пътища. Да приемем Вашата цифра - това е по 30 км. на година. Ако трябва да строим магистрала "Хемус" с тези темпове, в следващите 10 години няма да я построим", каза Асен Василев. По думите му държавният дълг към края на миналата година е бил 33 млрд лв., а към края на април е 31 млрд. "Намалял е с 2 млрд., не се е увеличил със 7 млрд., както Вие излъгахте от тази трибуна", каза още вицепремирът.

Тагове : ГЕРБ , ПП ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha