Неделя, 6 Октомври 2024

Службите в САЩ: Путин се готви за дълга война в Украйна и Донбас няма да му стигне

Службите в САЩ: Путин се готви за дълга война в Украйна и Донбас няма да му стигне
Публикация   11 Май, 2022   /     akcent.bg   /     450

   Руският президент Владимир Путин се готви за дълга война в Украйна и дори победа на изток няма да му е достатъчна.

   Това предупреждение дойде от разузнаването в Съединените щати в момент, когато основните бойни действия са се прехвърлили към Донбас (основно Донецка и Луганска област) в източната част на страната.

   Силите на Русия всъщност са в патова ситуация, особено в условията на украинската контраофанзива на изток.

   Въпреки това Путин все още се готви "да постигне цели отвъд Донбас", независимо от "разминаването между амбициите му и сегашните конвенционални военни способности на Русия", казва директорът на националното разузнаване Аврил Хейнс.

Според Хейнс Путин "вероятно" разчита САЩ и ЕС да отслабят подкрепата си за Украйна, когато инфлацията, недостигът на храни и цените на енергията задълбочат кризата.

   В момента основните цели, към които се е насочила Русия, остават на изток, въпреки бомбардировките срещу Одеса и епизодичните удари на запад (последните са замислени като възпиране на оръжейните доставки от ЕС и САЩ).

   Москва обяви вчера, че проруските сепаратисти, чиито "народни републики" тя признава за независими, са достигнали административните граници на Луганск и са отблъснали украинска контраофанзива за Змийския остров. Хейнс допуска, че Путин не само смята да установи контрол над Донбас и да запази сухопътния коридор до Крим в Южна Украйна, но може да опита да го разшири до Приднестровието, като овладее Одеса.

   На изслушване в американския Сенат директорът на агенцията за разузнаване към Министерството на отбраната (Defense Intelligence Agency, DIA) Скот Бериър обясни, че Москва и Киев са въвлечени в нещо като война на изтощение.

   Руснаците не печелят и украинците не печелят. Това е своеобразна патова ситуация.

      Скот Бериър,  директор на DIA



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha