,, Гергьовден на етносите,, в Сливо поле превърна ентическата толерантност в общината в голям празник

,, Гергьовден на етносите,, в Сливо поле превърна ентическата толерантност в общината в голям празник
Публикация   07:14     07 Май, 2022 /     Текст и снимки Румен НИКОЛАЕВ   /     1436

Българи, турци, татари, помаци и роми отбелязаха заедно празника с много песни, танци и кулинарна изложба

    Едва ли и организаторите са си представяли такъв интерес и посещаемост на първия по рода си фестивал на етносите, който се проведе вчера на стадиона на Сливо поле.

  Над 900 души - българи, турци, татари, роми, се стекоха на игрището, за да се насладят на богатата фолклорна програма и на атрактивната кулинарна изложба, представяща бита и традициите на хората в Общината. За всички имаше безплатна, вкусно приготвена курбан чорба.

   Организаторите на събитието са Народно читалище "Христо Ботев - 1928" и Местна инициативна група МИК "Тутракан – Сливо поле".

   Да възродим традициите и заедно да продължим да ги почитаме, защото те са корените, които ни правят народ е стремежът на общинското ръководство в лицето на кмета на Общината Валентин Атанасов. Доц. Валентина Маринова, изп. директор на МИГ "Тутракан- Сливо поле", който е в основата на реализирането на този проект, изрази задоволство от представянето и изрази убеждението си, че това е пътят хората да живеят в етническа толерантност и в същото време да запазват своята идентичност. Това е част от направеното за съхраняване и популяризиране на културно- историческото и природно наследство. Празникът "Гергьовден на етносите" е важен и за популяризиране на дейността на фермерите, за пладите хора и за развитието на района, каза още доц. Маринова.

  Водосвет и молитва за здраве и берекет отправиха отец Янко и ходжата на Сливо поле.

Поздравителни адреси от министъра на земеделието Иван Иванов и от кмета на Тутракан д-р Димитър Стефанов бяха прочетени пред организаторите и участниците в събитието.

  Кметът Валентин Атанасов поздрави присъстващите с Гергьовден като празник на Българската армия, Той изрази своята благодарност към организаторите на това сериозно събитие. Гергьовден сега се празнува за първи път в община Сливо поле по този смислен начин. Заслуга за това има НЧ  в Сливо поле, като идеята е това да се превърне в една хубава традиция, каза кметът Атанасов.

   Още след входа гостите на това първо по рода си събитие усещаха аромата от 6-те агнета на чеверме, които в ранния следобед можеше да се опитат и да се усети истински Гергьовден.

  30 групи и индивидуални участници пресъздадоха народни обичаи с песни и танци, с индивидуални и групови изпълнения в продължение на близо 5 часа.

Детски танц „ Хубава си, моя горо“ от подготвителна група на Детска градина „Пролет“, с.Малко Враново, с ръководител Айсел Илиязова и директор Светла Цветкова

     Ивелина Костова – медиатор в община Сливо поле, разказа как празнуват ромите християни от територията, а певицата Севи Максимова ще изпълни ромските песни „Джелем,джелем“ и „Едерлези“. Деца от с.Кошарна, участници в проект „Бъдеще за нашите деца“ към община Сливо поле представиха ромски танци.

   Родопски танц от домакините -  Клуб за народни танци „Мераклии“ към „Народно читалище Христо Ботев 1928 г“, гр.Сливо поле, хореограф Величка Бистрашка

Детска група за турски фолклор „Дунавски звуци“ към Народно читалище “Гюнеш 2012 г.“, гр.Русе, с ръководител Мелис Османова 

Група за турски фолклор „Сини облаци“, с ръководител Емел Мехмед, към „Народно читалище Христо Ботев 1928 г“, гр.Сливо поле, - песните:…..солово изпълнение на Есин Еминова

Кулинарната изложба запозна гостите на фестивала с особеностите на ястията на различните етноси в региона.

  Вкусотии и екопродукти представиха жени от Ряхово, приготвени и отгледани с много любов.

   Татарският обичай , отбелязван на 6 май, представиха самодейците от татарската общност в с.Царевброд, обл.Шумен, с ръководител и организатор Бахтишен Кай Тя разказа  много ценна, интересна и за съжаление, позабравена информация за това как се е празнувал този празник в миналото, какви ястия са се приготвяли , бита и носиите на татарите. Всички представени предмети от нашите гости са автентични, храната, която толкова изкусно са подготвили и донесли да ни представят, е по стари рецепти и точно приготвена както в миналото от предците ни.

   Невероятно вкусни ястия и гозби представиха участници от различни населени места пред гостите на празничното тържество.

   Организаторите на празника бяха подсигурили и безплатна вкусна курбан чорба за 1000 гости на атрактивното събитие.

  Старовремски оръжия представиха от клуб "Традиция" към НЧ "Ангел Кънчев" в Русе

   Доброто настроение, което създадоха участниците, се пренесе и у публиката.

  И за всичко това, което се случи за първи път и толкова добре, основна "вина" носи Генадия Георгиева, секретар на НЧ "Христо Ботев 1928 г" - Сливо поле. Кметът Валентин Атанасов изрази благодарности и на представителя на общината Михаил Чиликов в Организационния комитет за отлично създадената организация

 

 

  

 

  



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha