„Дойче шуле“ връчи Немска езикова диплома на своите абитуриенти

„Дойче шуле“ връчи Немска езикова диплома на своите абитуриенти
Публикация   11:50     04 Май, 2022 /     akcent.bg   /     971

    38 зрелостници от Средното училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“ в Русе получиха своите дипломи за владеене на немски. Това се случи на тържествена церемония късно вчера вечерта в зала „Европа“ на Доходното здание. На събитието присъстваха заместник областният управител Людмил Христов, заместник-кметът по комунални дейности на Община Русе Магдалина Илиева, както и началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева.

   „Поздравления за свидетелствата, които получавате днес. Те са плод и награда за вашите дългогодишни труд и усилия. Те са доказателство, че в Русе има млади хора, които с ентусиазъм и желание учат и искат да се развиват. Тези езикови дипломи ще ви отворят вратата към един свят, който ще можете да видите по различен начин“, заяви заместник областният управител в обръщението си към учениците и отбеляза, че се надява и вярва, че те няма да приемат тези свидетелства като еднопосочен билет за чужбина. „Знаете, че ние тук като общество разчитаме именно на вас, за да можем да градим една по-добра България, в която всички ние ще живеем пълноценно. Разчитаме на вас да се върнете и да приложите опита, който сте събрали навън, добрите практики, които сте видели и заедно да тръгнем по пътя на едно по-добро бъдеще. Пътувайте, опознавайте света, създавайте чуждестранни приятелства, но знайте, че вашето място е тук и вярвам, че будни хора като вас, които имат желание да се докоснат до непознатото ще намерят начин именно тук да се развият и направят кариера“, допълни още Христов. Заместник областният управител благодари и на учителите за ентусиазма, с който допринасят за създаването на успешни хора. „Продължавайте да давате частица от вас във всеки един свой ученик“, каза той и също така призова родителите винаги да бъдат до децата си, както и да се гордеят с техните успехи.

   От своя страна директорът на училището Искра Иванова сподели, че няма по-хубаво чувство за всеки преподавател от това да види, че ученикът е надминал своя учител. „Нашето училище и нашият град са вашият дом“, каза още тя и припомни имената на тримата учители, благодарение на които учениците са преминали успешно през изпита. Става дума за Есим Яхя-Юсеин, Ирина Няголова и Албена Николова.

   „Много съм щастлива, че виждам, че все още има много будни деца в този град. Никога не забравяйте училището, от което сте тръгнали. Допринасяйте за неговото благоденствие и носете родния град в сърцето си“, сподели заместник-кметът Магдалина Илиева в обръщението си към учениците. Тя също отбеляза, че немската гимназия и немската езикова диплома предоставят много нови възможности. „Поздравления за преодоляното предизвикателство. Предстоят ви още много такива, но имайте самочувствието за следващите стъпала“, допълни още тя и връчи поздравителен адрес от името на кмета Пенчо Милков. В написаното от него се изразява благодарност за труда, старанието и всеотдайността, които влагат ръководството и учителите.

   По думите на д-р Росица Георгиева ключови за успеха на учениците са трудът, желанието, вложените сили и ентусиазъм от страна на учители и ученици. „Без учителите и техните огромни сърца, без труда им и ежедневните грижи всичко това нямаше да съществува“, каза още тя. „Дерзайте и мечтайте! Вземайте с пълни шепи от предизвикателствата на живота и благодарение на вашите знания, умения и креативност превръщайте всичко научено в успех“, пожела д-р Георгиева на учениците.

   Програмата включваше множество съвременни музикални изпълнения, а също и народи, както и рап танци. Беше представена и кратка комедийна пиеса, описваща как преминава един изпит по немски език.

  Дипломата по немски език второ ниво отговаря на стандартите В2/С1 от Общоевропйеската езикова рамка. Тя служи като доказателство заедно с други изисквания за приемане във висши учебно заведения в Германия. Често пъти се приема като сертификат за преподаване на чужди езици и се признава от много работодатели както в страната, така и в чужбина. На практика 50% от всички завършващи 12 клас в гимназията получиха подобна диплома. 63% от тях или 24 ученици са получили ниво C1.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha