Премиерите на Гърция и България обявиха старта на изграждането на LNG терминала при Александруполис

Премиерите на Гърция и България обявиха старта на изграждането на LNG терминала при Александруполис
Публикация   06:34     04 Май, 2022 /     akcent.bg   /     512

   Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис и министър-председателят на България Кирил Петков дадоха заедно старта на изграждането на плаващия блок за съхранение и регазификация (FSRU) на втечнен природен газ (LNG) в Александруполис. Началото на изграждането на проекта, който се развива от компанията Gastrade, беше дадено на специална церемония в Гърция. Двамата премиери подписаха специално изработена паметна плоча за стартирането на проекта, който ще се превърне в нов енергиен портал с ключова роля не само за енергийната сигурност и независимост на Гърция, но и за цяла Югоизточна Европа. LNG терминалът значително ще допринесе за плавния енергиен преход и за енергийния плурализъм на този изключително чувствителен регион.

   Изграждането и експлоатацията на плаващия блок за съхранение и регазификация (FSRU) в Александруполис ще засили стратегическата роля на Гърция като енергиен център за по-широкия регион на Югоизточна Европа и ще предложи алтернативни източници и маршрути за доставка на газ за региона, повишавайки енергийната сигурност на доставките и енергийната автономия в период на големи предизвикателства. Проектът ще позиционира Александруполис като енергиен портал за целия регион на Югоизточна Европа, подчертавайки стратегическото значение на града и стимулирайки местната икономика и заетостта.

   Съоръжението е с технически капацитет от общо 5,5 млрд. куб. м. на година и ще се свързва с националната газопреносна система на Гърция посредством газопровод с дължина 28 км. По този начин регазифицираният LNG ще може да достига до пазарите на Гърция и България и по-широкия регион - Румъния, Сърбия и Северна Македония и др., с перспектива за доставки и към Украйна.

  Очаква се терминалът да заработи до края на 2023 г., като договореният капацитет за регазификация вече достига до 60% от техническия му капацитет от общо 5,5 млрд. куб. м. на година.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha